Ως επιβαρυντική για την αντιπολίτευση χαραητήρισεο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για τον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας, Ίβο Σανάντερ στην υπόθεση «IΝΑ».

Ο κροάτης πρωθυπουργός μίλησε για σοκαριστική απόφαση, αφήνοντας αιχμές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του οποίου ήταν πρόεδρος ο Σανάντερ, της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), η οποία στήριξε άνευ όρων τις αποφάσεις του καταδικασθέντος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας ανακήρυξε οριστική την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού για διαφθορά στο σκάνδαλο με την κροατική πετρελαϊκή εταιρεία. Ο κ. Σανάντερ, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, έλαβε «μίζα» 10 εκατ. ευρώ για να εκχωρήσει στον ουγγρικό ενεργειακό όμιλο MOL την πλειοψηφία των δικαιωμάτων διαχείρισης της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΙΝΑ.

Ο κ. Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι η εξεταστική επιτροπή, με τις ψήφους των βουλευτών της HDZ, επιβεβαίωσε ότι είναι καλή συμφωνία και προστατεύει την Κροατία.

«Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα διοικούν το κόμμα, κι αυτό είναι πολύ σημαντική λεπτομέρεια"» ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς και εκτίμησε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποδεικνύει ότι πίσω από την πολιτική έναντι της MOL βρισκόταν όλη η τότε άρχουσα ελίτ, δηλαδή η Κροατική Δημοκρατική Ένωση.

«Δεν θέλω να κατηγορήσω κάποιον άλλον για έγκλημα, αλλά κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε, ότι δεν συμμετείχε ενεργά σε αυτό και ότι δεν ψήφιζε» σημείωσε ο κροάτης πρωθυπουργός.

Ο κ. Μιλάνοβιτς αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση της Κροατίας θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την MOL για τα δικαιώματα διαχείρισης και με σημείο εκκίνησης το γεγονός ότι πρόκειται για στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή εταιρεία εθνικού συμφέροντος.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της INA, έκανε λόγο για προδοσία και εξέφρασε την άποψη ότι μια συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων της INA και των σχέσεων Κροατίας-Ουγγαρίας.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο του Ζάγκρεμπ επικύρωσε το κατηγορητήριο εναντίον του προέδρου της MOL, Ζολτ Χερνάντι για δωροδοκία του Ίβο Σανάντερ, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση διαχείρισης της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων της ΙΝΑ.