Το Ιράκ έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ενός αιματηρού εμφυλίου με τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, και να φτάνουν πλέον μία ανάσα από την πρωτεύουσα Βαγδάτη, την ώρα που η κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα στους σιίτες να πάρουν τα όπλα.

Τη νύχτα, το ΙΚΙΛ εξαπέλυσε επίθεση κατά κράτησης της αστυνομίας στην Μπακούμπα,  60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 44 κρατούμενοι. 

Εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε ότι οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν από αντάρτες, ενώ άλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν.

Χιλιάδες σιίτες σπεύδουν ως εθελοντές

Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης της κυρίως σιιτικής νότιας ιρακινής επαρχίας Ντι Καρ δήλωσε σήμερα ότι η περιοχή του έχει αποστείλει 5.000 εθελοντές για να σταματήσουν την προέλαση σουνιτών τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι εθελοντές αυτοί πήγαν στην Σαμάρα και την Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, και στα περίχωρα της Μοσούλης, διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αλ Μάντα Πρες ο κυβερνήτης της Ντι Καρ, ο Γιάχια Μπάκερ αλ Νασίρι.

Συνολικά 70.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει εθελοντές στην επαρχία αυτή και εκπαιδεύονται σε κέντρα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά γι'αυτούς, πρόσθεσε ο Αλ Νασίρι.