Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Γαλλία, όταν έφηβος Ρομά λιντσαρίστηκε στην κυριολεξία από δέκα άτομα, τα οποία τον θεώρησαν ύποπτο για διάρρηξη, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο

Το φρικτό περιστατικό καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ:

«Αυτές οι αδιανόητες και αδικαιολόγητες ενέργειες αντιβαίνουν σε όλες τις αρχές οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση της Δημοκρατίας μας».

Ο 16χρονος ζούσε με την οικογένειά του και άλλους Ρομά σε ένα κτίριο στο Πιερφίτ-σιρ-Σεν, στα βόρεια προάστια του Παρισιού. Βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή, αναίσθητος, μέσα σε ένα καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ εγκαταλειμμένο κοντά στη Σιτέ ντε Ποέτ, ένα άλλο υποβαθμισμένο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο ανήλικος λιντσαρίστηκε από ένα πλήθος που τον κατηγορούσε ότι είχε διαρρήξει νωρίτερα το διαμέρισμα ενός κατοίκου της Σιτέ ντε Ποέτ.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από πολλά άτομα ήρθε στον καταυλισμό και τον πήρε δια της βίας», ανέφερε μια αστυνομική πηγή. Οι δράστες, που ήταν περίπου δέκα, τον μετέφεραν σε ένα υπόγειο όπου τον ξυλοκόπησαν άγρια.

Η αστυνομία ενημερώθηκε για το επεισόδιο από τη μητέρα του παιδιού το οποίο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή.

Μία δικαστική πηγή ανέφερε ότι ο νεαρός ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές για διάφορες μικροκλοπές. Στις αρχές Ιουνίου είχε συλληφθεί αρκετές φορές, διευκρίνισε ο Σοσιαλιστής δήμαρχος του Πιερφίτ-σιρ-Σεν, Μισέλ Φουρκάντ, ο οποίος ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχαν γίνει καταγγελίες για βανδαλισμούς και κλοπές στην περιοχή. Οι κάτοικοι απέδιδαν τις ενέργειες αυτές στους Ρομά που κατοικούν στην πόλη.

Ένας Ρουμάνος γείτονας του ανήλικου, ο Ίον Βάρντου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οικογένεια του 16χρονου και περίπου άλλοι 200 Ρομά, όλοι τους από τη Ρουμανία, κατέλαβαν το εγκαταλειμμένο κτίριο και το μετέτρεψαν σε καταυλισμό, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Όλοι τους έφυγαν αμέσως μετά την τραγωδία. «Έφυγαν αμέσως αφήνοντας όλα αυτά» αφηγήθηκε ο Βάρντου δείχνοντας στρώματα, λάστιχα, και περιτυλίγματα από είδη τροφίμων, πεταμένα στο πάτωμα.