Σε εκκένωση προξενείου στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ προχώρησε η Τουρκία.

Η κίνηση αυτή έρχεται λόγω του αυξανόμενου κινδύνου για την ασφάλεια του προσωπικού και μετέφερε τα μέλη της διπλωματικής αποστολής στο Κουβέιτ, όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι τα 18 μέλη του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου και του γενικού προξένου, θα επιστρέψουν στην Τουρκία μέσω Κουβέιτ.

Η τουρκική κυβέρνηση πάντως ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για πιθανή εκκένωση της πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ τη Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ οι 49 τούρκοι που έπεσαν θύματα απαγωγής από ισλαμιστές αντάρτες στο προξενείο της χώρας στη Μοσούλη την περασμένη Τετάρτη εξακολουθούν να κρατούνται, σε μια εξέλιξη που προκαλεί κύμα αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποτυχία της να προβλέψει τον κίνδυνο και να προχωρήσει σε έγκαιρη εκκένωση του προξενείου.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα γεγονότα της Μοσούλης ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι τούρκοι πολίτες στο προξενείο δεν είχαν καμία επιλογή παρά να παραδοθούν αφότου εκατοντάδες βαριά οπλισμένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) περικύκλωσαν το κτίριο του προξενείο.

Η επιθετικότητα των ανταρτών του ΙΚΙΛ απειλεί να διαμελίσει το Ιράκ και φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με ένα διευρυμένο κύμα εξέγερσης σε δύο από τους νότιους γείτονές της, καθώς η ίδια οργάνωση ελέγχει ήδη σημαντικά τμήματα της Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα.