Οι ΗΠΑ συνέλαβαν έναν από τους πλέον βασικούς υπόπτους για την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012 όπου σκοτώθηκαν τέσσερις αμερικανοί πολίτες μεταξύ των οποίων και ο αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα.

Ο ύποπτος για τις επιθέσεις είναι ο Άχμεντ Άμπου Χατάλα ο οποίος συνελήφθη στα περίχωρα της Βεγγάζης κατά τη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και πλέον κρατείται εκτός Λιβύης σε ένα πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι. Ο Άχμεντ Άμπου Χατάλα αναμένεται να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς αμερικανοί αξιωματούχοι. Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με την πολιτική του προέδρου Ομπάμα να προσάγονται σε ποινικά δικαστήρια οι ύποπτοι που συλλαμβάνονται στο εξωτερικό αντί να προσάγονται σε στρατοδικείο στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

«Έχουμε καταστήσει σαφές από εκείνη την άνανδρη επίθεση στις εγκαταστάσεις μας ότι θα ψάξουμε παντού για να βρούμε τους ενόχους, να τους συλλάβουμε και να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ προς τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Η σύλληψη του Άμπου Χατάλα δεν είναι το τέλος αυτής της προσπάθειας, αλλά σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο» πρόσθεσε.

Η σύλληψη του Χατάλα είναι μια σημαντική νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα η οποία έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για την αποτυχία της να αποτρέψει την επίθεση στο προξενείο και κατόπιν να συλλάβει τους υπευθύνους και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.