Η Γερουσία της Ισπανίας έδωσε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία, το «πράσινο φως» για την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος και την ανάρρηση του γιου του, πρίγκιπα Φίλιππου, στο θρόνο.

Ο 76χρονος Χουάν Κάρλος παρέστη σήμερα στην προτελευταία επίσημη πράξη του ως βασιλιάς, όταν παρέθεσε ένα γεύμα στα ανάκτορα Θαρθουέλα παρουσία μεταξύ άλλων και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Η τελευταία θα είναι αύριο στο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης, όταν θα υπογράψει τον νόμο της παραίτησής του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανακτόρων, η τελετή αυτή θα είναι "πολύ σύντομη" και δεν πρόκειται να εκφωνηθεί καμία ομιλία.

Ο νόμος, που έχει ήδη ψηφιστεί από τους βουλευτές, εγκρίθηκε και από τη Γερουσία με 233 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 20 αποχές αφού τα κόμματα που στηρίζουν τη μοναρχία -το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό- διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία στο Σώμα.

Μεταξύ των λιγοστών διαφωνούντων, που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της μοναρχίας, είναι και οι βουλευτές του αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος ERC.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, 46 ετών, θα ανακηρυχθεί νέος βασιλιάς της Ισπανίας μόλις ο νόμος δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αύριο το βράδυ ή την Πέμπτη. Η ορκωμοσία του θα γίνει την Πέμπτη ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών, χωρίς ξένους προσκεκλημένους.