Την ανάγκη να αναζητήσουν η Σερβία και το Μαυροβούνιο τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος (π.χ. ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και οικονομική συνεργασία) και να βελτιώσουν κατ' αυτόν τον τρόπο τις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως πολύ καλύτερες σήμερα απ' ό,τι μερικά χρόνια πριν, υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ίβιτσα Ντάτσις και Ίγκορ Λούκσιτς, σε συνάντηση που είχαν, χθες, στο Βελιγράδι.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών των χωρών τους καθώς και συμφωνία για την αμοιβαία εκχώρηση ακινήτου για τη στέγαση των διπλωματικών και προξενικών γραφείων της Σερβίας στο Μαυροβούνιο και αντίστροφα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, ο κ. Ντάτσιτς χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο σημειώνουν πρόοδο στην ευρωπαϊκή τους πορεία, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα της όλης διαδικασίας, αφού, όπως είπε, ο δρόμος αυτός (προς την ΕΕ) θα διασφαλίσει στις δύο χώρες ένα καλύτερο μέλλον.

"Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες για όλα τα ζητήματα και τη δυνάμει κοινή μας παρουσία, σε πολιτικούς και διπλωματικούς όρους" σημείωσε ο κ. Ντάτσιτς και πρόσθεσε πως η συνεργασία θα πρέπει, επίσης, να καλύπτει τους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των μεταφορών.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Μαυροβούνιο για τη βοήθεια που παρείχε στη χώρα του κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών του Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο κ. Λούκσιτς δήλωσε πως είναι σημαντική η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, μέσω της συνεργασίας με πρακτικούς όρους.

Στις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ των κ.κ. Ντάτσιτς και Λούκσιτς έγινε ακόμη ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης για ολόκληρη την περιοχή.

Στο μεταξύ, ερωτηθείς εάν συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε, επίσης, σειρά επαφών, χθες, στο Βελιγράδι, ο κ. Λούκσιτς απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλει να του μιλήσει.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντάτσιτς επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Μαυροβούνιου ομολόγου του είχε προγραμματιστεί πριν από την επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι και πρόσθεσε πως ο κ. Λαβρόφ είχε ήδη αναχωρήσει από τη σερβική πρωτεύουσα, όταν έφτασε ο κ. Λούκτσιτς.

"Οι δύο αυτές επισκέψεις δεν ήταν στενά συνδεδεμένες και δεν είχαμε τριμερείς συναντήσεις" επεσήμανε ο κ. Ντάτσιτς.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.