current views are: 1

18 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση11:09

Τουρκία: Ισόβια για τους δύο τελευταίους επιζώντες της χούντας

Την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές στην Τουρκία για τα δύο επιζώντα μέλη της χούντας του πραξικοπήματος του 1980.

Δημοσίευση 11:09’
αρθρο-newpost

Την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές στην Τουρκία για τα δύο επιζώντα μέλη της χούντας του πραξικοπήματος του 1980.

Την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης αποφάσε δικαστήριο της Άγκυρας για τα δύο επιζώντα μέλη της χούντας του πραξικοπήματος του 1980, αφού κρίθηκαν ένοχα για «ανατροπή της συνταγματικής τάξης».

 

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση των εισαγγελικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον απόστρατο σταρτηγό Κενάν Εβρέν (φωτό), 96 ετών, επικεφαλής της χούντας και πρώην πρόεδρο του τουρκικού κράτους και τον απόστατο αρχηγό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, 89 ετών, ότι «διαμόρφωσαν ατμόσφαιρα κατάλληλη για στρατιωτικό πραξικόπημα μέσω σειράς παράνομων πράξεων».

Η αγόρευση του εισαγγελέα αποτέλεσε το τελευταίο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας πριν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης. Οι δύο άνδρες δικάζονται από το 2012 ενώπιον ποινικού δικαστηρίου της Άγκυρας.

Εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους, οι δύο κατηγορούμενοι παρακολούθησαν την αγόρευση του εισαγγελέα μέσω τηλεδιάσκεψης από τα δωμάτιά τους στο νοσοκομείο. Με τον ίδιο τρόπο οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταθέσει και απαντήσει σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τον Νοέμβριο 2012 είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επέμβαση του στρατού χωρίς ενοχές και είχαν δηλώσει ότι ενήργησαν με τον τρόπο αυτόν από αγάπη για την πατρίδα. «Πράξαμε αυτό που ήταν σωστό εκείνη την εποχή. Και αν ήταν σήμερα, θα ξαναέκανα το ίδιο πράγμα», είχε δηλώσει τότε ο Κενάν Εβρέν.

Ο τουρκικός στρατός οργάνωσε τρία πραξικοπήματα από το 1960 και κατόρθωσε να προκαλέσει την πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης το 1997. Η δίκη είναι η πρώτη που διεξάγεται στην Τουρκία κατά πραξικοπηματιών και εντάσσεται στη σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και το κυβερνών από το 2002 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.


σχετικα αρθρα