Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι οι αιγυπτιακές αρχές συνεχίζουν το ανελέητο κυνήγι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οργάνωσης δηλαδή που στήριξε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο δώδεκα ακόμη υποστηρικτές του πρώην προέδρου για τη δολοφονία ενός στρατηγού της αστυνομίας και για συμμετοχή σε ταραχές κατά τη διάρκεια της επιδρομής των δυνάμεων ασφαλείας στο προπύργιο των ισλαμιστών στο Κάιρο, το 2013.

Οι κατηγορούμενοι στη δίκη αυτή ήταν συνολικά 23, όμως οι 11 δικάζονταν ερήμην. Όλοι τους αντιμετώπιζαν την κατηγορία της «συμμετοχής σε τζιχαντιστική οργάνωση» και για συμμετοχή σε επίθεση εναντίον των ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας που είχαν περικυκλώσει ένα προάστιο του Καΐρου, στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της αιματηρής καταστολής των κινητοποιήσεων υπέρ του Μόρσι.

Ένας στρατηγός της αστυνομίας σκοτώθηκε από σφαίρες ενώ πολλοί αστυνομικοί και στρατιώτες δέχτηκαν πυρά σε αυτήν την επιχείρηση.

Οι οκτώ από τους καταδικασθέντες σε θάνατο, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως δολοφόνος του στρατηγού, κρατούνται ενώ οι άλλοι τέσσερις διαφεύγουν. Η ποινή τους θα επικυρωθεί ή θα αναιρεθεί στις 6 Αυγούστου, αφού εκφράσει ο μουφτής της Αιγύπτου την άποψή του, που πάντως δεν είναι δεσμευτική.

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι ποινές από τον πρόεδρο του δικαστηρίου οι κατηγορούμενοι άρχισαν να φωνάζουν «Ο Θεός είναι μεγάλος».