Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το σχέδιο για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Μπέλενε στη Βουλγαρία, προκάλεσαν αντιδράσεις στη Σόφια.

Το νέο επεισόδιο του "σίριαλ Μπέλενε" ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης, όταν ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ ανήγγειλε στον Τύπο την πρόθεση του να απολύσει τον διευθυντή της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΕΕΗ) Κράσιμιρ Παρβάνοφ, εξαιτίας της υπέρβασης αρμοδιοτήτων και της αθέτησης των οδηγιών στις διαπραγματεύσεις με την ρωσική εταιρία «Atomstroyexport».

Σύμφωνα με τον κ. Τράικοφ, το μνημόνιο για δίμηνο μορατόριουμ στις διαπραγματεύσεις ώστε η Βουλγαρία να επανεξετάσει την άποψη της για το κόστος, την ασφαλή λειτουργία και άλλα στοιχεία του σχεδίου μετά το ατύχημα στον σταθμό της Ιαπωνίας "Φουκουσίμα", δεσμεύει τη Βουλγαρία να υπογράψει μέχρι την 1η Ιουνίου την τελική συμφωνία οικοδόμησης και κατασκευής του έργου με τη ρώσικη "Rosatom" και τη θυγατρική της «Atomstroyexport».

Ο Τράικοφ κατηγόρησε τον Παρβάνοφ, ότι διέπραξε εθνική μειοδοσία, ενδίδοντας στην πίεση της ρωσικής πλευράς να υπογράψει την σχετική προσθήκη του μνημονίου, στην οποία οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεση τους να μονογραφήσουν την οριστική συμφωνία για το "Μπέλενε" μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι θα προτείνει στον πρωθυπουργό Μπορίσοφ να αναθέσει στη Δημόσια Αρχή Ασφάλειας να αρχίσει έρευνα για τα κίνητρα της υποτιθέμενης "μειοδοσίας" του διευθυντή του ΕΕΗ.

Σήμερα ακολούθησε επίσκεψη του Κράσιμιρ Παρβάνοφ στο υπουργικό συμβούλιο, κατά την οποία ο διευθυντής της ΕΕΗ εξήγησε στον πρωθυπουργό Μπορίσοφ, ότι δεν έχει παραβιάσει οδηγίες για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει λάβει παρόμοιες οδηγίες κι ότι η μοναδική συνέπεια του επίμαχου μνημονίου θα είναι η Σόφια να πάρει περίοδο χάριτος.

Την θέση του Παρβάνοφ στήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται. Στο πλευρό του Τράικοφ τάχθηκε ενεργά σε δηλώσεις του αναφορικά με την υποτιθέμενη "μειοδοσία" του διευθυντή της ΕΕΗ ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι της Σόφιας.

Ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του από τις "εσπευσμένες", όπως είπε, δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Τράικοφ. Στον οποίο ο κ. Μπορίσοφ έδειξε "δεύτερη κίτρινη κάρτα", όπως είπε. Ο κ. Τράικοφ είναι στη Μόσχα για να συζητήσει το θέμα με Ρώσους αξιωματούχους.

Την άποψη της Μόσχας επί του θέματος εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης στη Σόφια, Γιούρι Ισάκοφ. Σύμφωνα με τον Ισάκοφ "οι φορτισμένες συναισθηματικά δηλώσεις του Τράικοφ "έρχονται σε αντίθεση με το εποικοδομητικό πνεύμα των βουλγαρο-ρωσικών διαπραγματεύσεων". Ο ίδιος είπε ότι "η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε" ανταποκρίνεται 100% στα συμφέροντα της Βουλγαρίας".

Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα "Pari" (Χρήμα) έχει σήμερα το χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο τίτλο "Πυρηνικό τσίρκο στη Σόφια".