Για μετατόπιση της Ιταλίας σχετικά με τη στήριξη του επόμενου προέδρου της Κομισιόν κάνει λόγο δημοσίευμα της ευρωπαϊκής πύλης EurActiv, το οποίο αναφέρει πως η ΕΕ με τη στήριξη της Γερμανίας στρέφεται προς την ανάπτυξη, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο ένα χρόνιο αίτημα της Ρώμης.

Ενδεχόμενη συμφωνία θα εδραίωνε την υποψηφιότητα του Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά την αντίθεσή της Βρετανίας αναφέρεται, ενώ επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να δει αύξηση της ευελιξίας στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με ανώτερο Ιταλό αξιωματούχο, ο Ρέντσι δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον θα υποστηρίξει για την προεδρία της Επιτροπής, αλλά θα επιμείνει ότι ο υποψήφιος θα δεσμεύεται για να προωθήσει πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκότζι ανέφερε:

«Δεν επιμένουμε για συγκεκριμένο όνομα, θέλουμε όμως δεσμεύσεις σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες. Θέλουμε όποιος γίνει πρόεδρος της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της υποψηφιότητας Γιούνκερ, να δεσμευτεί για τις πολιτικές προτεραιότητες της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ενέργειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».