Τρεις Κινέζοι ακτιβιστές, οι οποίοι έκαναν εκστρατεία υπέρ της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων κυβερνητικών αξιωματούχων, οδηγήθηκαν σήμερα στη φυλακή κατά την ολοκλήρωση μίας δίκης που υπογραμμίζει την πολιτική της φίμωσης των διαφωνούντων που εφαρμόζει το Πεκίνο.

Οι ακτιβιστές περιλαμβάνονται μεταξύ των περίπου 12 ατόμων που συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της δράσης τους κατά της διαφθοράς.

Παρά την ύπαρξη λιγοστών πιλοτικών σχεδίων που υποχρεώνουν τους χαμηλόβαθμους αξιωματούχους να δημοσιοποιούν το ύψος της περιουσίας τους, δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος που να αφορά τις περιουσίες υψηλόβαθμων προσώπων.

Οι ακτιβιστές ανήκαν σε μία οργάνωση που αποκαλείται Κίνημα Νέων Πολιτών και ζητεί την αποκάλυψη της περιουσίας αξιωματούχων.

Ο ιδρυτής της και γνωστός προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζου Ζιγιόνγκ καταδικάστηκε τον Ιανουάριο σε τετραετή ποινή φυλάκισης προκαλώντας την καταδίκη των ΗΠΑ, της ΕΕ και των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δύο από τους ακτιβιστές, η Λιού Πινγκ και ο Γουέι Ζονπίνγκ, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 6,5 ετών, ενώ ο Λι Σιχουά σε τριετή ποινή κάθειρξης.

Οι τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν επειδή είχαν φωτογραφηθεί κρατώντας πανό με συνθήματα που καλούσαν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη δικαστική απόφαση. Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει "εξωφρενικές" τις κατηγορίες εις βάρος των ακτιβιστών.