Πίστη στην ενότητα της Ισπανίας, απέναντι στην άνοδο των καταλανικών αυτονομιστικών τάσεων δήλωσε ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε VI, γιος του Χουάν Κάρλος, και δεσμεύθηκε για μία βασιλεία που θα χαρακτηρίζεται από " ακεραιότητα και διαφάνεια", μετά τα σκάνδαλα που έπληξαν το κύρος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας.

Ο ισπανός βασιλιάς ορκίστηκε ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου πίστη στο ισπανικό σύνταγμα, τους νόμους, τα δικαιώματα των πολιτών και των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας.

Τιμώντας τον πατέρα του, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε για τη συμφιλίωση των Ισπανών μετά την δικτατορία του Φράνκο. "Μία εξαιρετική βασιλεία γίνεται σήμερα μέρος της ιστορίας μας", δήλωσε ενώπιον των ισπανών βουλευτών ο νέος βασιλιάς.

Νωρίτερα,ο Φελίπε VI, παρέλαβε από τα χέρια του πατέρα του Χουάν Κάρλος την κόκκινη ζώνη που συμβολίζει την αρχηγία των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στην αίθουσα ακροάσεων των ανακτόρων Θαρθουέλα, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας και των μελών της ηγεσίας των ισπανικών στρατιωτικών σωμάτων.

Ο Φελίπε και η σύζυγός τους Λετίθια είχαν μια σύντομη περιήγηση στους δρόμους της Μαδρίτης, προτού οδηγηθούν στο Παλάτι, όπου εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι και χαιρέτησαν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Η τελετή για την ενθρόνιση αναμένεται να είναι «χαμηλών τόνων». Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες ή άλλες βασιλικές οικογένειες.

Η επίσημη τελετή ενθρόνισης πραγματοποιείται σήμερα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Μετά το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών κατά της μοναρχίας σε διάφορες ισπανικές πόλεις, η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις, ενώ έχουν επιστρατευτεί ελικόπτερα, 120 ελεύθεροι σκοπευτές και 6.700 αστυνομικοί που θα πραγματοποιούν περιπολίες σε όλη την πρωτεύουσα, με την προσοχή των δυνάμεων ασφαλείας να είναι στραμμένη στο κοινοβούλιο και στο Παλάτι.

Όπως έγινε γνωστό, ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία μετά την άνοδο του γιου τους στον θρόνο, θα διατηρήσουν τους τίτλους του «βασιλιά» και της «βασίλισσας» και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ασυλίας.