Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch τις κουρδικές αρχές που επί δύο χρόνια διοικούν την ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή στη βόρεια Συρία.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι των αρχών έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί κατηγορούμενοι για τρομοκρατία σε δίκες που δεν πληρούν τις διεθνείς προϋποθέσεις.

Κάποιοι κρατούμενοι έχουν καταγγείλει ξυλοδαρμούς και σε δύο περιπτώσεις κρατούμενοι πέθαναν ύστερα από ξυλοδαρμό, καταγγέλλει η οργάνωση.

Στη μία περίπτωση, ο αξιωματικός που ευθύνεται για τον θάνατο του κρατούμενου καταδικάστηκε για φόνο σε ισόβια κάθειρξη, αλλά στην άλλη οι αρχές επέμειναν ότι το θύμα έθεσε τέλος στη ζωή του χτυπώντας το κεφάλι του στον τοίχο, σύμφωνα με την οργάνωση.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές περιοχές "δεν είναι τόσο σοκαριστικές και εκτεταμένες" σε σχέση με εκείνες που διαπράχτηκαν από τις καθεστωτικές αρχές και από ορισμένες ομάδες ανταρτών, σύμφωνα με την οργάνωση, αλλά οι τοπικές αρχές είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις, οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν να διενεργήσουν αξιόπιστες έρευνες μετά τη δολοφονία ή την εξαφάνιση αντιπάλων του Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), σύμφωνα με την οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Το PYD ελέγχει τρεις κουρδικές περιοχές στη βόρεια και βορειο-ανατολική Συρία από τα μέσα του 2012 που αποσύρθηκαν οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις.

Οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), δηλαδή η πολιτοφυλακή του κόμματος-- παρότι οι διοικητές της υποστηρίζουν ότι είναι πολιτικά ουδέτερη και ελεγχόμενη από μία νέα τοπική διοίκηση-- έχει πολεμήσει κατά των Σύρων ανταρτών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) για να υπερασπιστεί την περιοχή.