Προειδοποιήσεις κατά των ΗΠΑ απευθύνει ο πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ Ντέιβιντ Πετρέους, λέγοντας πως η πολεμική αεροπορία δεν πρέπει να μετατραπεί σε «αεροπορική δύναμη των σιιτικών πολιτοφυλακών».

Ο αμερικανός στρατηγός προχώρησε στις δηλώσεις αυτές αφού η κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι ζήτησε επισήμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιήσουν αεροπορικά πλήγματα κατά των σουνιτών τζιχαντιστών που από τις 9 Ιουνίου έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές του βορείου Ιράκ και προελαύνουν προς τη Βαγδάτη.

«Εάν πρέπει να υποστηρίξουμε το Ιράκ, αυτή η στήριξη πρέπει να δοθεί σε μία κυβέρνηση, μία κυβέρνηση όλου του λαού, η οποία εκπροσωπεί όλες τις συνιστώσες του Ιράκ», δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Λονδίνο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να είναι μία αεροπορική δύναμη για λογαριασμό των σιιτικών πολιτοφυλακών ή για έναν σιίτη στον πόλεμό του κατά των σουνιτών Αράβων», είπε.

«Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε το Ιράκ, αυτό πρέπει να έχει τη μορφή βοήθειας προς μία κυβέρνηση κατά του εξτρεμισμού, παρά προς μία πλευρά αυτού που μπορεί να συνιστά έναν θρησκευτικό πόλεμο», είπε ο Ντέιβιντ Πετρέους.

Χθες, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ επέκρινε τον θρησκευτικό προσανατολισμό που διέπει την ιρακινή ηγεσία, που ευνόησε την προώθηση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ.