Το διορισμό του νέου υπουργού Εξωτερικών επικύρωσε η Βουλή της Ουκρανίας, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός στα ανατολικά της χώρας είναι θέμα ημερών.

Ο νέος ΥΠΕΞ θεωρείται δοκιμασμένος στις τρέχουσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, αλλά και φιλοευρωπαίος καθώς ήταν μέχρι πρότινος πρέσβης της χώρας στη Γερμανίας. 

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ελπίζει πως αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα παρά τις εχθρικές αντιδράσεις τους, ενώ επρόκειτο να δεχθεί σήμερα, στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του, αιρετούς αξιωματούχους από την ανατολική Ουκρανία όπου οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.

Από τις 13 Απριλίου που άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση για να κατασταλεί η φιλορωσική εξέγερση, βίαιες συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 356 ανθρώπους και απειλούν την ενότητα αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία το Μάρτιο.

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ

Το κοινοβούλιο ενέκρινε μαζικά το διορισμό του 46χρονου Πάβλο Κλίμκιν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είχε ανακοινωθεί χθες. Πρεσβευτής στη Γερμανία, εκπροσωπούσε μέχρι τώρα το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις για μια αποκλιμάκωση που διεξάγονται με τη Ρωσία υπό τη μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι «έτοιμη να εργασθεί» με τον νέο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, δήλωσε ο ρώσος υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, ο οποίος ευχήθηκε «καλή τύχη» σε «έναν από τους πιο έμπειρους ουκρανούς διπλωμάτες».

Η Ρωσία ζητούσε από το περασμένο σαββατοκύριακο την παραίτηση του προκατόχου του Κλίμκιν, του Αντρίι Ντέστσιτσα, εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε διπλωματική αναταραχή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, αφού χαρακτήρισε τον Πούτιν «μ....α» απευθυνόμενος σε διαδηλωτές στο Κίεβο.

«Τα καθήκοντα που αναλαμβάνει θα είναι δύσκολα, καθώς υπάρχει αριθμός διεθνών θεμάτων τα οποία ανησυχούν ολόκληρο τον κόσμο: το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης στα νοτιοανατολικά και η έναρξη ενός μεγάλου διαλόγου που να περιλαμβάνει χωρίς εξαιρέσεις αντιπροσώπους του Νότου, της Ανατολής, του κέντρου και της Δύσης ώστε να επικρατήσουν οι ιδέες της αποκέντρωσης της εξουσίας, οι ιδέες του σεβασμού της ρωσικής γλώσσας και όλων των εθνοτήτων στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Καράσιν.