Τρόπους συνεργασίας εξετάζουν οι ΗΠΑ με το Ιράν για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ που προελαύνουν στο Ιράκ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επεσήμανε πως στο τραπέζι βρίσκεται η ανταλλαγή πληροφοριών, όχι όμως η στρατιωτική συνεργασία:  

«Ενδιαφερόμαστε να επικοινωνήσουμε με το Ιράν. Να ξέρουν οι Ιρανοί τι σκεφτόμαστε, να ξέρουμε τι σκέφτονται αυτοί και να υπάρχει μια ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μην γίνονται λάθη»

Στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Ιράν, ο Κέρι απάντησε αρνητικά:

«Όχι. Δεν καθόμαστε να σκεφτούμε πώς θα το κάνουμε αυτό, ούτε αν θα το κάνουμε. Αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι».

Όσον αφορά την πιθανότητα να πραγματοποιηθούν αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ, ο Κέρι απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι «τίποτε δεν βρίσκεται έξω από το τραπέζι» και ότι «όλες οι επιλογές» εξακολουθούν να βρίσκονται στην διάθεση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξετάζει ποια θα είναι η απάντηση που θα δοθεί στην προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι δήλωσε χθες ότι η Βαγδάτη ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αεροπορικά πλήγματα για να αντιμετωπιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Ο Ομπάμα δέχεται όλο και περισσότερα αιτήματα από τους Αμερικανούς βουλευτές να πείσει τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να εγκαταλείψει την εξουσία μετά την αποτυχημένη, όπως πιστεύουν οι ίδιοι, ηγεσία του και την άρνησή του να λάβει υπόψη του τα αιτήματα των σουνιτών στη χώρα του.

Ο Κέρι σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την τύχη του Ιράκ, η οποία απειλείται από τους τζιχαντιστές σουνίτες, κι όχι για τον σιίτη πρωθυπουργό του, τον Μάλικι.

«Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ αφορά το Ιράκ, όχι τον Μάλικι. Τίποτε που θα αποφασίσει ο πρόεδρος να κάνει δεν θα επικεντρώνεται ειδικά στον πρωθυπουργό Μάλικι. Επικεντρώνεται στον λαό του Ιράκ», πρόσθεσε ο Κέρι στην συνέντευξη αυτή που παραχώρησε αργά χθες.