Η Κίνα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να βοηθήσει στην απομάκρυνση ενός μικρού αριθμού ανθρώπων που εργάζονται σε κινεζικές εταιρείες στο Ιράκ και επανέλαβε την πρότασή της να βοηθήσει το Ιράκ να πολεμήσει την τρομοκρατία, αν και αρνήθηκε να διευκρινίσει αν θα προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη.

Η μεγάλη πλειονότητα των 10.000 εργαζομένων στο Ιράκ βρίσκεται σε ασφαλείς τοποθεσίες της χώρας, αλλά ο μικρός αυτός αριθμός που θα απομακρυνθεί βρίσκεται σε μέρη στα οποία δεν υπάρχει ασφάλεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

«Θα βοηθήσουμε να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές αυτοί που εργάζονται σε κινεζικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες επικρατεί μια πιο σοβαρή κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια», πρόσθεσε η ίδια, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον αριθμό αυτών που θα απομακρυνθούν.

Η PetroChina, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος επενδυτής στον ιρακινό πετρελαϊκό τομέα, αποσύρει μέρος του προσωπικού της από την χώρα, αλλά η παραγωγή δεν έχει επηρεαστεί, δήλωσε παράλληλα αξιωματούχος της εταιρείας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράκ όσον αφορά το πετρέλαιο και οι κρατικές ενεργειακές της εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο Sinopec Group και ο CNOOC Ltd, έχουν εξασφαλίσει περισσότερο από το ένα πέμπτο των ιρακινών πετρελαϊκών σχεδίων μετά την αγορά ορισμένων ιρακινών πετρελαιοπηγών σε δημοπρασίες το 2009.

Το Πεκίνο, σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ανησυχεί βαθύτατα για την αναζωπύρωση της βίας στο Ιράκ και την προέλαση του ΙΚΙΛ στην χώρα.

«Η τρομοκρατία είναι μια απειλή που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και η διεθνής κοινότητα έχει κοινή ευθύνη για την καταπολέμησή της και κοινό συμφέρον για την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ και θα πρέπει να παράσχει βοήθεια και υποστήριξη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», υπογράμμισε.

«Η Κίνα προτίθεται να συνεχίσει να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες του Ιράκ για την ανοικοδόμησή του και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημείωσε η Χούα, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Βαγδάτη έχει διατυπώσει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα για βοήθεια.

«Τώρα αν υπάρξει μια στρατιωτική επέμβαση, εμείς θα προσφέρουμε, όπως κάνουμε πάντα, οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε ανάλογα με την δική μας κατάσταση και τις αρχές που υποστηρίζουμε πάντα», κατέληξε η Χούα, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η Κίνα υποστηρίζει την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν έχει, τις τελευταίες δεκαετίες, αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις για άμεση επέμβαση σε κρίσεις στο εξωτερικό, αν και οι ένοπλες δυνάμεις της μετέχουν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ όπως και σε περιπολίες κατά των πειρατών ανοιχτά της Σομαλίας.