Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τουλάχιστον 59 σοροί βρέθηκαν στο Μεξικό, κοντά σε τοποθεσία όπου ύποπτα μέλη καρτέλ ναρκωτικών σκότωσαν 72 μετανάστες. Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε στο βόρειο κομμάτι της χώρας και συγκεκριμένα στο Ταμαουλίπας, γράφει το Aλ Τζαζίρα.

Οι αρχές εξετάζουν το γεγονός, τα θύματα να ληταν επιβάτες λεωφορείου που να απήχθησαν πριν δολοφονηθούν, στις 25 Μαρτίου. Οι λάκκοι βρέθηκαν σε αγροτικό οικισμό στο Σαν Φερνάντο, στην ίδια περιοχή όπου είχαν βρεθεί. στις 24 Αυγούστου του 2010, 72 πτώματα μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, που είχαν πυροβοληθεί.

Οι αρχές κατηγορούν τα μέλη του καρτέλ ναρκωτικών "Ζέτας" για τις δολοφονίες, που βρίσκονται σε πόλεμο για τον έλεγχο της περιοχής.

Τα καρτέλ ναρκωτικών στρατολογούν μετανάστες, κοινούς εγκληματίες και νεαρά άτομα, όπως υποστηρίζουν οι μεξικανικές αρχές. Μέλη των καρτέλ, μάλιστα, σκοτώνουν εν ψυχρώ τους οδηγούς αυτοκινήτων σε πολλά σημεία στο Ταμαουλίπας και σε άλλες βόρειες περιοχές και αρπάζουν τα αυτοκίνητά τους.

Οι ανθρώπινες απώλειες που σχετίζονται με τα καρτέλ ναρκωτικών ξεπερνα τις 34.000 τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τη στιγμή που οι αρχές του Μεξικό ξεκίνησαν επιχειρήσεις κατά των συμμοριών.