Στις 27 Ιουνίου αναμένεται υπογραφεί και επίσημα το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας διασύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του νέου προέδρου της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

«Θα υπογράψω (το οικονομικό σκέλος) και θα δώσω τέλος στη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης», δήλωσε ο Ποροσένκο.

Ο ουκρανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού παρουσίασε τον νέο υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν στους δημοσιογράφους.

Ο Κλίμκιν σχολίασε από την πλευρά του: 

«Οι προτεραιότητές μας είναι προφανείς: το ειρηνευτικό σχέδιο και η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ».

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας υπό τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ είχε υπογράψει το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας αυτής στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου. Το σκέλος αυτό αναγνώριζε, μεταξύ άλλων, «τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού να ζει σε μια χώρα που θα βασίζεται σε αξίες, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου».

Το Κίεβο είχε αναβάλει την υπογραφή του οικονομικού σκέλος της συμφωνίας γιατί προέβλεπε την άρση των δασμών που είχαν στόχο να προστατεύσουν από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό τη γεωργία και τη χαλυβουργία της ανατολικής Ουκρανίας.

Η εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναφέρει σε άρθρο της ότι ο Ποροσένκο σκόπευε να καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας έως ότου η Ουκρανία καταφέρει να ξεπεράσει την ύφεση και μέχρι να διευθετηθεί η κρίση με τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.