Ο γάλλος και ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ και Σάντρο Γκότζι τάχθηκαν υπέρ μιας πιο χαλαρής ερμηνείας των ευρωπαϊκών κανόνων προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι.
«Πιστεύουμε ότι η ερμηνεία των κανόνων και των τρεχουσών πολιτικών τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ αυστηρή και βασίστηκε αποκλειστικά στη σταθερότητα», δήλωσε ο Γκότζι.

«Θα ζητήσουμε από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαβάσει ολόκληρες τις συνθήκες και τους κανόνες και να μην σταματήσει μόνο στη λέξη σταθερότητα», την ώρα που σε αυτούς περιλαμβάνεται και η λέξη ανάπτυξη, πρόσθεσε ο ιταλός υφυπουργός, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την 1η Ιουλίου την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι ευρωπαϊκοί κανόνες, μετά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιτρέπουν περιθώρια ευελιξίας τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν από την στιγμή που υπάρχουν σημαντικές εθνικές διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες παράγουν μεσοπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα, οι οποίες όμως έχουν προφανώς κόστος βραχυπρόθεσμα», υπογράμμισε ο Γκότζι.

Πρέπει «να χρησιμοποιήσουμε όλη την ελαστικότητα των κανόνων. Δεν ζητάμε μια αλλαγή των κανόνων, όμως μια αλλαγή προτεραιοτήτων», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αρλέμ Ντεζίρ, ζητώντας να ληφθούν μέτρα υπέρ της απασχόλησης και της χρηματοδότησης «μεγάλων, κοινών έργων».

Ο γάλλος υφυπουργός πρότεινε εξάλλου «ένα ευρωπαϊκό αποταμιευτικό σχέδιο», το οποίο θα επιτρέπει στους καταθέτες της ΕΕ, όπου το ποσοστό αποταμίευσης «είναι πολύ μεγάλο, της τάξης του 12%», να επενδύουν σε ευρωπαϊκά σχέδια κυρίως σε τομείς της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιακής οικονομίας και της καινοτομίας.

«Πέραν από την επιλογή των προσώπων, αυτό που μας φαίνεται απολύτως αποφασιστικής σημασίας είναι ο οδικός χάρτης, η αποστολή που θα εμπιστευθούμε στον μελλοντικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε ο Ντεζίρ.

Ο ιταλός ομόλογός του επεσήμανε από την πλευρά του ότι «το μήνυμα των ευρωπαίων ψηφοφόρων» στις 25 Μαΐου ήταν «ένα μήνυμα απόλυτης πλειοψηφίας για να αλλάξει η Ευρώπη, να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Πρέπει να δείξουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ότι ακούσαμε το μήνυμα. Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την ιδέα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και θέλουμε να αλλάξουμε θεμελιωδώς ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών της ΕΕ», είπε ο Γκότζι.