Η Γαλλία προτρέπει στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, "με ή χωρίς" τον σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

"Χρειάζεται μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Με ή χωρίς τον κ. Μάλικι", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο BFM-RMC, τονίζοντας ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι "εξαιρετικά σοβαρή". "Για να αντιμετωπισθούν τρομοκρατικές ομάδες χρειάζεται εθνική ενότητα", επανέλαβε. Οχι μόνο ο κ. Μάλικι δεν θέλησε ποτέ να συμμαχήσει με τις σουνιτικές φυλές, αλλά "τις έχει καταδιώξει κατά πολύ ατυχή τρόπο", είπε.

"Είναι η πρώτη φορά που μία τρομοκρατική οργάνωση απειλεί να αναλάβει τον έλεγχο σε ένα πετρελαιοπαραγωγό κράτος...αυτό αποτελεί σημαντικό κίνδυνο", είπε ο Λοράν Φαμπιούς.

Αυτό σημαίνει ότι "όχι μόνο το Ιράκ θα εκραγεί, όχι μόνο το Ιράκ θα περάσει δια πυρός και σιδήρου, αλλά και ότι ολόκληρη η περιοχή και εξ αντανακλάσεως η Ευρώπη και ο κόσμος" θα πληγούν, είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση, ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι είναι ενδεχόμενη, εάν ζητηθεί από ένα ενωμένο Ιράκ. Η Γαλλία μπορεί να συμμετέχει υπό την διπλή προϋπόθεση ότι το Ιράκ θα το ζητήσει και ότι θα εγκριθεί από τον ΟΗΕ, διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν "σε καμία περίπτωση σήμερα".

Τέλος ο Λοράν Φαμπιούς μίλησε για το σχέδιο νόμου που προετοιμάζεται στη Γαλλία και το οποίο θα επιβάλει απαγόρευση για τους εγχώριους τζιχαντιστές να μεταβαίνουν στις ζώνες των συγκρούσεων.