Φαμπιούς: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ «με ή χωρίς τον Μάλικι»

Φαμπιούς: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ «με ή χωρίς τον Μάλικι»

Η Γαλλία προτρέπει στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, "με ή χωρίς" τον σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

"Χρειάζεται μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Με ή χωρίς τον κ. Μάλικι", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο BFM-RMC, τονίζοντας ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι "εξαιρετικά σοβαρή". "Για να αντιμετωπισθούν τρομοκρατικές ομάδες χρειάζεται εθνική ενότητα", επανέλαβε. Οχι μόνο ο κ. Μάλικι δεν θέλησε ποτέ να συμμαχήσει με τις σουνιτικές φυλές, αλλά "τις έχει καταδιώξει κατά πολύ ατυχή τρόπο", είπε.

"Είναι η πρώτη φορά που μία τρομοκρατική οργάνωση απειλεί να αναλάβει τον έλεγχο σε ένα πετρελαιοπαραγωγό κράτος...αυτό αποτελεί σημαντικό κίνδυνο", είπε ο Λοράν Φαμπιούς.

Αυτό σημαίνει ότι "όχι μόνο το Ιράκ θα εκραγεί, όχι μόνο το Ιράκ θα περάσει δια πυρός και σιδήρου, αλλά και ότι ολόκληρη η περιοχή και εξ αντανακλάσεως η Ευρώπη και ο κόσμος" θα πληγούν, είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση, ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι είναι ενδεχόμενη, εάν ζητηθεί από ένα ενωμένο Ιράκ. Η Γαλλία μπορεί να συμμετέχει υπό την διπλή προϋπόθεση ότι το Ιράκ θα το ζητήσει και ότι θα εγκριθεί από τον ΟΗΕ, διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν "σε καμία περίπτωση σήμερα".

Τέλος ο Λοράν Φαμπιούς μίλησε για το σχέδιο νόμου που προετοιμάζεται στη Γαλλία και το οποίο θα επιβάλει απαγόρευση για τους εγχώριους τζιχαντιστές να μεταβαίνουν στις ζώνες των συγκρούσεων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο