Λιθουανία: «Πράσινο» για ένταξη στο ευρώ το 2015

Λιθουανία: «Πράσινο» για ένταξη στο ευρώ το 2015

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έδωσαν σήμερα το "πράσινο φως" στη Λιθουανία να υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Η έγκριση αυτή, που ήταν αναμενόμενη, ακολουθεί τις θετικές εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το θέμα θα συζητηθεί επίσης από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο θεωρείται ουσιαστικά δεδομένο ότι η Λιθουανία θα είναι το 19ο μέλος της ευρωζώνης από το νέο έτος.

"Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Λιθουανία", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ριμάντας Σάτζιους, υπογραμμίζοντας ότι για το Βίλνιους "αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η αρχή του". "Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως μέλος της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν είχε χαιρετίσει στις αρχές Ιουνίου τη δημοσιονομική πολιτική και "τις σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις" της Λιθουανίας, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα οδήγησαν "σε εντυπωσιακή αύξηση της ευημερίας των Λιθουανών πολιτών".

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο