Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα απομακρύνουν ορισμένους διπλωμάτες τους από την Κένυα ενώ απαγόρευσαν σε όλα τα μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι να επισκέπτονται τα τουριστικά θέρετρα, στα παράλια της χώρας, όπου περίπου 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις ισλαμιστών στις αρχές της εβδομάδας, στην πόλη Μπεκετόνι.

Οι Σομαλοί αντάρτες Σεμπάμπ ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, ωστόσο ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα υποστηρίζει ότι ήταν έργο των πολιτικών του αντιπάλων και όχι των ισλαμιστών από τη γειτονική χώρα.

«Λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης της 15ης Ιουνίου (...) η πρεσβεία των ΗΠΑ επέβαλε στο προσωπικό της απαγόρευση μετάβασης σε όλες τις παράκτιες περιοχές» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών, δυτικών και κενυατικών συμφερόντων στην Κένυα, ιδίως στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και στις παραλιακές πόλεις Μομπάσα και Ντιάνι.

«Λόγω των πρόσφατων αλλαγών στην κατάσταση ασφαλείας στην Κένυα η πρεσβεία θα μεταφέρει μέρος του προσωπικού της σε άλλες χώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.