Η Κροατία είναι η 26η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης (IEP), που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η Κροατία ανέβηκε δύο θέσεις σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη κατάταξη του εδρεύοντος στην Αυστραλία Ινστιτούτου και μοιράζεται την 26η θέση με την Ισπανία.

Ο Δείκτης Παγκόσμιας Ειρήνης μετρά την ειρηνικότητα σε 162 χώρες, καλύπτοντας το 99,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, με βάση ένα φάσμα 22 δεικτών, που καταδεικνύουν την απουσία ή τον φόβο της βίας. Φέτος ήταν το όγδοο συνεχόμενο έτος που καταρτίστηκε ο δείκτης.

Σημειώνεται ότι, από το 2008, 111 χώρες έχουν υποβαθμιστεί στο επίπεδο συνθηκών ειρήνης, ενώ μόνο 51 έχουν βελτιωθεί. Η Ευρώπη διατηρεί τη θέση της ως η πιο ειρηνική περιφέρεια, καθώς περιλαμβάνει 14 από τις 20 πιο ειρηνικές χώρες της σχετικής κατάταξης.

Ο κόσμος κατά το τελευταίο έτος έγινε λιγότερο ειρηνικός, κυρίως λόγω της αύξησης της τρομοκρατίας και του αριθμού των συγκρούσεων, των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων. Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε χώρες που παρουσιάζουν κίνδυνο αστάθειας και συγκρούσεων, 200 εκατ. εκ των οποίων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι πιο ειρηνικές χώρες είναι η Ισλανδία, η Δανία και η Αυστρία, ενώ η Συρία «αντικατέστησε» το Αφγανιστάν, στη θέση της λιγότερο ειρηνικής χώρας στον κόσμο.

Όσον αφορά στην κατάταξη των υπόλοιπων χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Σλοβενία υποχώρησε κατά μία θέση στην 14η, η Σερβία αναρριχήθηκε από την 62η στην 52η θέση, το Μαυροβούνιο βρέθηκε στην 55η θέση, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην 61η, το Κόσοβο στην 64η και η ΠΓΔΜ στην 87η. Η Βοσνία είναι μεταξύ των 10 χωρών, η κατάσταση των οποίων αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.