Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για «την πλήρη υποστήριξη» της Ρωσίας στη μάχη του εναντίον της προέλασης των ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Μάλικι «ο κ. Πούτιν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης με στόχο να απελευθερωθεί άμεσα το έδαφος της χώρας από τους τρομοκράτες», ανέφερε η ρωσική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Επισημάνθηκε ότι η δραστηριότητα των εξτρεμιστών που διεξάγουν μάχες στο έδαφος της Συρίας έλαβε διακρατικό χαρακτήρα και αποτελεί απειλή για όλη την περιοχή», υπογράμμισε το Κρεμλίνο.

Ο Μάλικι δέχεται επικρίσεις από το εσωτερικό του Ιράκ, αλλά και από τις ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν ότι ακολουθεί μια πολιτική που προωθεί τους σιίτες και περιθωριοποιεί τη σουνιτική μειονότητα.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 30 μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες με τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι επιτέθηκαν στην πόλη Μουκνταντίγια, 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με έναν αστυνομικό και έναν γιατρό.

Μετά τις μάχες που ξέσπασαν τα ξημερώματα, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη, ενώ οι αντάρτες έχουν αναπτυχθεί στα περίχωρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν συνταχθεί με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ για να αντιμετωπίσουν την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 9 Ιουνίου οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές σε τέσσερις επαρχίες του βόρειου και του ανατολικού Ιράκ.