Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν πόλεις-κλειδιά στην ανατολική Συρία, περιοχές που γειτονεύουν με τα εδάφη που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντάρτες, στόχος των οποίων είναι η δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους, κατάλαβαν τις πόλεις Μουχάσαν, Αλμπούλιλ και Αλμπουόμαρ, σημείωσε το Παρατηρητήριο.

Το ΙΚΙΛ, που μάχεται κατά του στρατού του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πολεμά επίσης και εναντίον αντίπαλων ομάδων των εξεγερμένων στη Ντέιρ αλ Ζορ, την επαρχία της ανατολικής Συρίας που διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Οι πόλεις αυτές που κατέλαβαν σήμερα οι αντάρτες βρίσκονται σε μια περιοχή κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού που συνδέει τη Συρία και το Ιράκ και είναι σημαντικές διότι είναι κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ Ζορ και στην πόλη αλ Μαγιάντιν, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Αν ελέγχουν την αλ Μαγιάντιν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές πόλεις, πέραν της Αμπού Κάμαλ, εκτός του ελέγχου του ΙΚΙΛ» στην περιοχή, επεσήμανε ο ίδιος, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. «Προελαύνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μουχάσαν, που είναι περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ, είναι μια σημαντική θέση για οποιαδήποτε προσπάθεια κατάληψης του αεροδρομίου, πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.