Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για μονομερή κατάπαυση του πυρός στα ανατολικά της χώρας, καθώς και το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το σχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντιζαρίτς.

Ο Μπαν «χαιρέτισε την πολιτική βούληση που εξέφρασε ο πρόεδρος (Ποροσένκο) για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ντιζαρίτς. «Λαμβάνει υπόψη του τα 14 μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, μεταξύ αυτών η κήρυξη εκεχειρίας, ο διάλογος και τα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τέτοια μέτρα είναι ενθαρρυντικό», αλλά το σημαντικό είναι αυτά να εφαρμοστούν αποτελεσματικά, υπογράμμισε ο Ντιζαρίτς.

Έντονη αντίδραση της Μόσχας

Η Μόσχα από την πλευρά της, αντέδρασε έντονα λέγοντας πως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα «τελεσίγραφο» προς τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ώστε να καταθέσουν τα όπλα.

«Μια πρώτη ανάλυση δείχνει δυστυχώς ότι δεν πρόκειται για μια πρόσκληση σε ειρήνευση και διαπραγματεύσεις, αλλά για ένα τελεσίγραφο που απευθύνεται στους αντάρτες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας ώστε να καταθέσουν τα όπλα τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Εξάλλου στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι ένα ρωσικό σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκε πυρά από την ουκρανική πλευρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας ρώσος εργαζόμενος στο τελωνείο.

«Η ρωσική πλευρά αναμένει μια εξήγηση και μια συγγνώμη» μετά το περιστατικό αυτό, επεσήμανε το Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, ένας Αμερικανός υπεύθυνος κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει συγκεντρώσει στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει και πάλι ένα σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία» δήλωσε ο υπεύθυνος, ο οποίος προέβλεψε ότι θα αναπτυχθούν επιπλέον Ρώσοι στρατιώτες τις επόμενες εβδομάδες.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προχωρά σε μια «νέα ενίσχυση» της στρατιωτικής της παρουσίας στη μεθόριο.

Ο ίδιος μίλησε για ένα «λυπηρό βήμα προς τα πίσω», ενώ η Ρωσία απάντησε ότι «εξεπλάγην» και διέψευσε αυτές τις κατηγορίες.

Όμως σύμφωνα με αυτόν τον υπεύθυνο της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία πρόκειται να «προσφέρει μια ενεργή υποστήριξη στους (φιλορώσους) αυτονομιστές μαχητές» στην Ανατολική Ουκρανία.