Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού τέθηκαν από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν οι ένοπλες δυνάμεις στα κεντρικά της Ρωσίας.

Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Άμυνας, λίγες μόνο ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Μόσχας στα σύνορά με την Ουκρανία.

«Σύμφωνα με την εντολή του (Ρώσου προέδρου) από τις 11.00 ώρα Μόσχας οι δυνάμεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για άσκηση ώστε να διαπιστωθεί η μαχητική ετοιμότητα των στρατευμάτων σε αυτόν τον τομέα, και θα συμμετάσχουν όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν μεταφορά προσωπικού, εκπαιδευτικές βολές και μετακινήσεις. 

Η άσκηση θα διαρκέσει από σήμερα έως και τις 28 Ιουνίου. 

Κατά τις πρώτες 24 ώρες θα διαπιστωθεί η ετοιμότητα των μονάδων και έπειτα θα αρχίσουν ασκήσεις σε σχηματισμούς μάχης. 

Ταυτόχρονα θα μετακινηθούν αεροσκάφη, καθώς και η 98η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία.

Αγνοούν την κατάπαυση οι φιλορώσοι

Την ίδια ώρα, ουκρανοί συνοριοφύλακες υποστήριξαν ότι φιλορώσοι αυτονομιστές αγνόησαν τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που κήρυξε το Κίεβο και συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με την ουκρανική συνοριοφυλακή, τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους που σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο εναντίον φυλακίων στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η επίθεση αυτή έγινε τέσσερις ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που διέταξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με στόχο να δώσει στους αντάρτες την ευκαιρία να καταθέσουν τα όπλα.