Οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανόν να παρακάμψουν τις ενστάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και να εκλέξουν τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα σε εφημερίδα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Φάιμαν είναι σοσιαλδημοκράτης αλλά έχει στηρίξει ανοιχτά τον συντηρητικό Γιουνκέρ για το ανώτατο αξίωμα στην Κομισιόν επειδή τα κεντροδεξιά κόμματα ήλθαν πρώτα στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

«(Η επιλογή) Γιουνκέρ δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Kleine Zeitung που δημοσιεύεται σήμερα ο Φάιμαν.

Κι αναφερόμενος στις προσπάθειες του Κάμερον να μην εκλεγεί ο Γιουνκέρ, ο ίδιος είπε στην εφημερίδα ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα άτομο να μας υπαγορεύει τα πάντα».

Η Βρετανία επιχειρεί να καθυστερήσει την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, ανακοίνωσαν χθες Βρετανοί αξιωματούχοι, επιδιώκοντας περαιτέρω συνομιλίες για την επιλογή ενός άλλου προσώπου αντί του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εκλέγεται από μία «ειδική πλειοψηφία» -οι μεγαλύτερες χώρες έχουν περισσότερες ψήφους από τις μικρότερες.

Χωρίς την υποστήριξη μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία, ο Κάμερον θα χρειαστεί την υποστήριξη ορισμένων μικρότερων χωρών, που αντιστοιχούν στο 38% περίπου του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να το επιτύχει.

Σχετικά με άλλα θέματα, ο Φάιμαν υπερασπίστηκε την απόφαση της Αυστρίας να δεχτεί την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν παρά τη ρήξη στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

«Δεν του στρώνουμε το κόκκινο χαλί», είπε ο Φάιμαν επαναλαμβάνοντας ότι η ουδέτερη Αυστρία είδε την επίσκεψη ως μία ευκαιρία να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μέσω του διαλόγου.