Έτοιμος να παραιτηθεί ύστερα από την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία περιοδικού προκειμένου να κατασχέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες ανώτατων αξιωματούχων δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Πολωνίας αλλά όπως είπε ο ίδιος δεν θεωρεί ότι αυτή θα ήταν η σωστή επιλογή.

Εισαγγελείς, αξιωματούχοι της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας και αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο την Τετάρτη στα γραφεία του περιοδικού Wprost ύστερα από τη δημοσίευση του περιεχομένου των ηχογραφήσεων ιδιωτικών συνομιλιών ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματούχους που προκάλεσαν πολιτική κρίση.

Η έφοδος προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και ορισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης οι οποίοι κατήγγειλαν ότι κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου στην Πολωνία.

«Πολλές φορές άκουσα εκκλήσεις να παραιτηθώ. Αν η παραίτησή μου συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης, είμαι έτοιμος να το πράξω, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αργά χθες το βράδυ ο γενικός εισαγγελέας Αντρέι Σερεμέτ.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση να καθαιρέσει υπουργούς ύστερα από τη δημοσιοποίηση των παράνομων υποκλοπών κι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να αναγκαστεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Στις υποκλαπείσες συνομιλίες ακούγεται, μεταξύ άλλων, ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα να συζητάει με τον υπουργό Εσωτερικών για τους τρόπους που θα μπορούσε η κεντρική τράπεζα να βοθήσει την κυβέρνηση να αποφύγει εκλογική ήττα και για τους τρόπους άσκησης πίεσης σε έναν επιχειρηματία.

Αμφότεροι έχουν δηλώσει ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια τους και ότι δεν παραβίασαν τον νόμο καθώς και ότι αυτά που συζήτησαν δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Χθες, ο Σερεμέτ υπερασπίστηκε την έφοδο λέγοντας ότι «οι εισαγγελείς πήγαν εκεί (στα γραφεία του περιοδικού) για να εφαρμόσουν τον νόμο» αλλά παραδέχτηκε ότι το σκάνδαλο έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της εισαγγελίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης.