current views are: 1

22 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση13:02

Ολάντ – Μέρκελ: Ζητούν από τον Πούτιν να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία.

Δημοσίευση 13:02’
αρθρο-newpost

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την γαλλική προεδρία.

Τρεις ημέρες μετά μία πρώτη τηλεφωνική συνομιλία, ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγγελα Μέρκελ “σημείωσαν την δήλωση που έγινε από τον ρώσο πρόεδρο μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής μονομερούς εκεχειρίας από τον πρόεδρο της Ουκρανίας” και ζήτησαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν “να στηρίξει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων”.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε στους συνομιλητές του ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί από μία “ντε φάκτο εκεχειρία”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

“Ο Πούτιν υποστήριξε την απόφαση του Π. Ποροσένκο να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο…Τονίσθηκε ότι οι προθέσεις που εκφράσθηκαν από τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους πρέπει να υποστηριχθούν από μία πραγματική εκεχειρία”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο επικαλούμενο την απομαγνητοφώνηση της τριμερούς τηλεφωνικής συνομιλίας.

Η μονομερής ουκρανική εκεχειρία ετέθησε σε ισχύ από την Παρασκευή, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου του Πέτρο ποροσένκο, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στην ανατολική Ουκρανία.

Συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τοπικούς αξιωματούχους της ανατολικής Ουκρανίας έχουν επανειλημμένως διεξαχθεί, όμως ποτέ με τη συμμετοχή των επικεφαλής της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την ουκρανική προεδρία και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες να αρχίσουν “ουσιαστικό διάλογο”, ζητώντας παράλληλα από το Κίεβο να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να παράσχει εγγυήσεις προς τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας.

“Πρέπει να ξεκινήσει εις βάθος και ουσιαστικός διάλογος”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική τηλεόραση και πρόσθεσε: “Εχει σημασία ο διάλογος αυτός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία να βασίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο” που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και το οποίο στηρίζει η Μόσχα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας επέμεινε ότι το Κίεβο πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

“Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε…μάς δείχνει ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και την περασμένη νύκτα διαπιστώσαμε ενεργή χρήση του πυροβολικού απο την ουκρανική πλευρά. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συγκρούσεις θα σταματήσουν”, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος στη ρωσική τηελόραση για να αρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και τον πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε από χθες την υποστήριξή του προς το ειρηνευτικό σχέδιο του ουκρανού προέδρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα για την έναρξη διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα το καταστήσει “βιώσιμο και ρεαλιστικό”.

“Το ειρηνευτικό σχέδιο του κ. Ποροσένκο δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου για τους αυτονομιστές…εάν δεν συνοδευτεί από συγκεκριμένα βήματα για την έναρξη διαλόγου, δεν θα είναι βιώσιμο, ούτε ρεαλιστικό”, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει την απόφαση του ουκρανού προέδρου για μονομερή κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φιλορώσους ενόπλους να καταθέσουν τα όπλα.

“Η δυνατότητα που προσφέρεται με την κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και για την εξεύρεση πολιτικού συμβιβασμού ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.


σχετικα αρθρα