current views are: 1

22 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση16:16

Πολωνία κατά Κάμερον για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να χρεώσει σε παλαιότερες αποφάσεις του την αδυναμία του να επηρεάσει την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι.

Δημοσίευση 16:16’
αρθρο-newpost

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να χρεώσει σε παλαιότερες αποφάσεις του την αδυναμία του να επηρεάσει την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να χρεώσει σε παλαιότερες αποφάσεις του την αδυναμία του να επηρεάσει την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι.

Ο Κάμερον εμφανίζεται όλο και περισσότερο απομονωμένος στην προσπάθειά του να αποτρέψει τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Κομισιόν, κάτι που υποστηρίζει τη Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο και αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές τον περασμένο μήνα.

Ο Βρετανός ηγέτης, ο οποίος θεωρεί τον Γιουνκέρ υπερβολικά φεντεραλιστή και πρόσωπο που θα εμποδίσει την Ευρώπη να επιτύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, απέσυρε το Συντηρητικό του κόμμα από το ΕΛΚ το 2009.

“Αν οι Τόρις (οι Συντηρητικοί) ανήκαν στο ΕΛΚ θα μπορούσε να στηρίξει αυτή τη θέση…όταν το ΕΛΚ επέλεξε τον υποψήφιό του και ενδεχομένως να είχε εισακουστεί, αλλά το ΕΛΚ έκανε την επιλογή του”, δήλωσε ο Σικόρσκι στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

“Οι κανόνες της δημοκρατίας επιβάλλουν ότι το πρώτο κόμμα παίρνει το ανώτατο αξίωμα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Κάμερον ενδεχομένως να ζητήσει ψηφοφορία για το θέμα την ερχόμενη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αν οι ομόλογοί του επιμείνουν στην υποψηφιότητα Γιουνκέρ.

Κάτι τέτοιο φαντάζει πιθανό ύστερα από τη χθεσινή απόφαση των εννέα σοσιαλδημοκρατών αρχηγών κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ που συναντήθηκαν στο Παρίσι να στηρίξουν τον Γιουνκέρ.

Ο συντηρητικός βουλευτής και πρώην υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ στήριξε σήμερα τη δέσμευησ του Κάμερον να “φτάσει μέχρι τέλους” το ζήτημα της υποψηφιότητας Γιουνκέρ λέγοντας ότι είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός να έχει καταστήσει σαφή τη θέση του ακόμη κι αν υποστεί ταπεινωτική ήττα.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ αν επανεκλεγεί τον επόμενο χρόνο προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας στην ΕΕ το 2017.

Ωστόσο, ο Σικόρσκι δήλωσε ότι ο διορισμός του Γιουνκέρ δεν θα εμποδίσει αυτή την επαναδιαπραγμάτευση.


σχετικα αρθρα