Φόβους για «επέλαση» των  σουνιτών ανταρτών και στην Ιορδανία εκφράζουν αναλυτές, φοβούμενοι ότι πιθανόν να είναι ένας από τους προσεχείς στόχους.

Η δράση τω ανταρτών στο Ιράκ ανησυχεί τη γειτονική Ιορδανία, η οποία φοβάται μετάδοση της κρίσης στο βασίλειο που αντιμετωπίζει ήδη την εισροή σύρων προσφύγων και προβλήματα από τη δράση των εγχώριων τζιχαντιστών.

Ηδη παρόν στη Συρία, που ελέγχει στρατηγικής σημασίας ζώνες, το σουνιτικό εξτρεμιστικό κίνημα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε εξαπέλυσε στις 9 Ιουνίου μεγάλη επίθεση στο Ιράκ προελαύνοντας σε εδάφη ιρακινών επαρχιών τα οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό του.

Το Αμάν, που πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση με τους περίπου 600.000 σύρους πρόσφυγες στο έδαφός του, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό θέματα ασφαλείας που έχουν σχέση με τους εγχώριους τζιχαντιστές --πολλοί από τους οποίους προσχώρησαν στο ΙΚΙΛ ή σε άλλες οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ ή τη Συρία.

«Μόνο όσοι δεν είναι ενημερωμένοι ή διακατέχονται από άρνηση θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι το ΙΚΙΛ δεν έχει υποστηρικτές στην Ιορδανία. Πώς εξηγούν την παρουσία 2.000 τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ;», δήλωσε ο Οράιμπ Ραντάουι, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Σπουδών Al-Quds.

Την Παρασκευή, περί τους εξήντα ισλαμιστές διαδήλωσαν στο Μάαν, μια πόλη στο νότο της χώρας απ' όπου προέρχονται πολλοί ιορδανοί τζιχαντιστές, για να γιορτάσουν τις «νίκες» του ΙΚΙΛ στο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές σαλαφιστών και των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η Ιορδανία θα πρέπει να ανησυχεί σοβαρά. Το ΙΚΙΛ είναι πολύ οργανωμένο και ισχυρό», τονίζει ο Χασάν Αμπου Χανίεχ, ειδικός για τις ισλαμιστικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν να «θέσουν στο στόχο τους» το βασίλειο.
 
Βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα στο Yοutube δείχνει έναν μαχητή του ΙΚΙΛ ζωσμένο με εκρηκτικά να σχίζει ένα ιορδανικό διαβατήριο.

«Έχω ένα μήνυμα για την τύραννο Ιορδανία, ερχόμαστε σε σας με το θάνατο και ζωσμένοι με εκρηκτικά», δήλωνε καλώντας τους Ιορδανούς να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚΙΛ.

Και άλλα βίντεο με απειλές για το βασίλειο έχουν αναρτηθεί στο YouTube.

Το ιορδανικό τζιχαντιστικό κίνημα ελέγχεται σε γενικές γραμμές από οργανώσεις αντίπαλες του ΙΚΙΛ, που υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα και το σκέλος της στη Συρία, το Μέτωπο αλ-Νόσρα.

Η πλειοψηφία των σαλαφιστών ηγετών και των ιδεολόγων τζιχαντιστών συμφωνεί με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι στην κριτική του για το ΙΚΙΛ και η διάσπαση αυτή εντείνει τις αντιπαλότητες μεταξύ των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας πανεπιστημιακός προσκείμενος στο Μέτωπο αλ Νόσρα που επικρίνει το ΙΚΙΛ δέχθηκε επίθεση, την οποία σαλαφιστικοί κύκλοι απέδωσαν στο ΙΚΙΛ.

«Δεν έχουμε επαφή με το ΙΚΙΛ, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οργάνωση έχει υποστηρικτές στην Ιορδανία και αυτοί δεν είναι λίγοι», δηλώνει από τη φυλακή όπου κρατείται ο Μοχάμαντ Σάλαμπι, ιορδανός σαλαφιστής ηγέτης, πιο γνωστός ως Αμπού Σαγιάφ.
 
Ο αριθμός των τζιχαντιστών στην Ιορδανία αυξάνεται, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπου Ρούμαν, ερευνητή του πανεπιστημιακού Ιορδανικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών. «Αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τις αρχές» σημειώνει.

Σύμφωνα με την εταιρία πληροφοριών Stratfor, η απόπειρα (του ΙΚΙΛ) να επεκταθεί στην Ιορδανία ακολουθεί τη γεωπολιτική λογική της περιοχής.

«Μετά την προέλασή του στο Ιράκ και ελέγχοντας ήδη μεγάλα τμήματα του συριακού εδάφους, η τζιχαντιστική οργάνωση ίσως προσπαθήσει να εισχωρήσει στο βασίλειο. Η Ιορδανία είναι το μόνο διαθέσιμο άνοιγμα για το ΙΚΙΛ», αναφέρει η Stratfor στην ιστοσελίδα της.

«Η Ιορδανία ανησυχεί καθώς μια τζιχαντιστική ημισέληνος περιβάλλει το βασίλειο. Αυτό συνιστά πολύ σοβαρή απειλή», δηλώνει ο Ραντάουι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Stratfor, «το καθεστώς στην Ιορδανία είναι πολύ πιο σταθερό σε σχέση με τη Συρία ή το Ιράκ και οι δυνάμεις ασφαλείας του έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Επιπλέον, η Ιορδανία έχει ισχυρή στήριξη από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία».