Την ανησυχία της για κινήσεις που θεωρεί ότι έχουν στόχο να προσαρτηθούν στη Ρωσία η περιοχή της Αμπχαζίας στη Γεωργία και αυτή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία εξέφρασε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Αν Μπρασέρ κατά την έναρξη των εργασιών της.

Η Μπρασέρ την περασμένη εβδομάδα είχε εκφράσει την έντονη «ανησυχία της για τις εξελίξεις που συνεχίζουν να καταγράφονται στην Ουκρανία και στα σύνορά της» χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και προαναγγέλλοντας ότι η ΚΣΣΕ θα εξετάσει προσεκτικά τις εξελίξεις όσον αφορά την ουκρανική κρίση στις εργασίες της τον Ιούνιο.

Νωρίτερα σήμερα, τονίζοντας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, η πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μπρασέρ, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για τις κινήσεις προσάρτησης στη Ρωσία, της γεωργιανής περιοχής της Αμπχαζίας και της μολδαβικής περιοχής Υπερδνειστερία.

Η Μπρασέρ χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, για κατάπαυση του πυρός, για κήρυξη γενικής αμνηστίας και για το ξεκίνημα μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης στη χώρα, διαβεβαιώνοντας τις ουκρανικές αρχές ότι θα έχουν την υποστήριξη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, θα απευθύνει επίσημη ομιλία στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ερχόμενη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις «πολιτικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία».