Η χούντα της Ταϊλάνδης ζήτησε τη Δευτέρα από τους πολίτες να καταγγέλλουν οποιοδήποτε διαδηλωτή παρέχοντάς της φωτογραφίες και βίντεο.

«Η αστυνομία θα αμείβει τους ανθρώπους που παίρνουν φωτογραφίες διαδηλωτών οι οποίοι επιδίδονται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά της χούντας», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της εθνικής αστυνομίας Σομιότ Πουμπανμούνγκ.

«Όποιος μας υποβάλει φωτογραφίες ή βίντεο τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νόμιμη απόδειξη εναντίον ενός διαδηλωτή θα λάβει το ποσό των 50 μπατ (11 ευρώ)», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες Κυριακή ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη επειδή διάβαζε το βιβλίο «1984» του Τζορτζ Όργουελ μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ, σε μια συμβολική κίνηση κατά της χούντας.

Διαδηλωτές διοργανώνουν μετά το πραξικόπημα συμβολικές, γρήγορες, κινητοποιήσεις οι οποίες καταλήγουν συχνά σε συλλήψεις, καθώς έχουν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις.

Στις λεγόμενες «διαδηλώσεις σάντουιτς» μικρός αριθμός ανθρώπων συγκεντρώνονται σε κάποιον δημόσιο χώρο τρώγοντας σάντουιτς και φυλλομετρώντας το «1984».

Ο νεαρός είναι ένας από τους δέκα ανθρώπους που συνελήφθησαν χθες, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα η οποία φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε το σύνθημα «σεβαστείτε την ψήφο μου».