Έκκληση να συμφωνήσουν άμεσα όλες οι πλευρές στην Ουκρανία και να σεβαστούν την εκεχειρία απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ταυτόχρονα κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει η εισροή μαχητών και όπλων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.  

«Η ΕΕ ζητεί από όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν και να τηρήσουν μια εκεχειρία ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ασφαλείας, να επιτευχθεί μια πραγματική αποκλιμάκωση και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του σχεδίου του προέδρου (της Ουκρανίας Πέτρο) Ποροσένκο», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την «άνευ όρων» υποστήριξη της ΕΕ στο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε ο Ποροσένκο και ζήτησε από τη Ρωσία να συνταχθεί με αυτό.

«Οι 28 υπουργοί εξέφρασαν την άνευ όρων υποστήριξή τους» στο ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε ο Κλίμκιν μετά τη συνάντησή που είχε με τους ευρωπαίους ομολόγους του. «Αυτή η κίνηση αλληλεγγύης» είναι «ιδιαίτερα σημαντική για εμάς», πρόσθεσε.

Ο Κλίμκιν διευκρίνισε πως οι ουκρανικές αρχές είναι «100% δεσμευμένες στις ειρηνευτικές προσπάθειες» και πως θα κάνουν «ό,τι είναι δυνατό ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο».

Πάντως ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την ΕΕ, στο οποίο αναφέρθηκαν κάποιοι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών πριν από την έναρξη της σημερινής συνόδου.

«Είναι ανάγκη η Ρωσία να συνταχθεί» με το ειρηνευτικό σχέδιο, σημείωσε, ζητώντας ταυτόχρονα από την ΕΕ «να διατηρήσει την πίεση» σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να απαγορευθεί η εισαγωγή προϊόντων από την Κριμαία και στη Σεβαστούπολη αρνούμενοι να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.