Οι 150 συντηρητικοί του Μισισίπι απήγγειλαν τον όρκο της πίστης, προσευχήθηκαν και ζήτησαν από τον υποψήφιό τους να ανεβεί στο βήμα. Ήθελαν κάποιον να εκφράσει την οργή τους για το κατεστημένο και τη φιλελεύθερη Αμερική. Και ο Κρις ΜακΝτάνιελ δεν τους απογοήτευσε.

«Επιτέλους βλέπουμε το πρόβλημα: συμφωνίες κάτω από το τραπέζι στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο υποψήφιος του Tea Party για τη Γερουσία. «Κουράστηκα να βλέπω ανθρώπους να εκλέγονται μόνο και μόνο για να αποκτήσουν περισσότερα προνόμια απ' όσα έχετε εσείς».
Ο ηλικίας 41 ετών δικηγόρος και πρώην ραδιοφωνικός παρουσιαστής είναι η μεγαλύτερη ελπίδα του Tea Party για φέτος. Ο στόχος του είναι να εκθρονίσει τον 76χρονο ρεπουμπλικανό Ταντ Κόχραν, που εξελέγη στο Κονγκρέσο προτού ο αντίπαλός του γεννηθεί. Οι κρίσιμες προκριματικές εκλογές για την υποψηφιότητα του κόμματος τον ερχόμενο Νοέμβριο θα διεξαχθούν αύριο. Και το βρόμικο παιχνίδι έχει ξεκινήσει από καιρό. Ένας οπαδός του ΜακΝτάνιελ διείσδυσε τις προάλλες σε μια ιδιωτική κλινική για να φωτογραφήσει τη σύζυγο του Κόχραν. Στις 3 Ιουνίου, οπότε διεξήχθη ο πρώτος γύρος αυτών των εκλογών, τρεις σύμμαχοι του ΜακΝτάνιελ βρέθηκαν κλειδωμένοι σε μια σκοτεινή αίθουσα όπου γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων.

Δύο είναι τα μεγάλα ερωτήματα αυτής της αναμέτρησης: τι θέλουν οι κάτοικοι του Μισισίπι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κατά πόσον η μακρά παραμονή του Κόχραν στη Γερουσία είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα.

Το Μισισίπι είναι η πιο φτωχή αμερικανική πολιτεία. Και το στρατόπεδο του Κόχραν υποστηρίζει ότι η μακρά πείρα του γερουσιαστή είχε ως αποτέλεσμα να εισπράξει η πολιτεία αρκετή βοήθεια για την κατασκευή δρόμων και πλοίων, για τον εκσυγχρονισμό στρατιωτικών βάσεων ή για την ενίσχυση των θυμάτων του τυφώνα Κατρίνα.

Όπως γράφουν οι Financial Times, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κόχραν έμοιαζε συχνά να χάνει τα λόγια του, αλλά ο ΜακΝτάνιελ άφησε άλλους να υπαινιχθούν ότι ο αντίπαλός του είναι πια πολύ μεγάλος. Έδωσε έμφαση αντίθετα στο γεγονός ότι η συνεργασία του Κόχραν με την Ουάσινγκτον τον ανάγκασε συχνά να προδώσει τις συντηρητικές του αρχές. 

«Ας ξεκινήσουμε την αλλαγή ολόκληρης της αμερικανικής κυβέρνησης από εδώ, από το Μισισίπι», είπε σε μια συγκέντρωση.

Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, οι υποψήφιοι του Tea Party δεν είχαν κερδίσει καμιά προκριματική εκλογή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κι ύστερα έπεσε η βόμβα: ο Έρικ Κάντορ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανετράπη από ένα σχεδόν άγνωστο καθηγητή στη Βιρτζίνια.

Ο ΜακΝτάνιελ δεν είναι άγνωστος ούτε ακριβώς αουτσάιντερ. Έχει εισπράξει τρία εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία από εθνικές οργανώσεις που υποστηρίζουν το Tea Party, όπως είναι ο Όμιλος για την Ανάπτυξη, μια οργάνωση που αντιτίθεται στη φορολογία. Ένας από τους ακτιβιστές που τον υποστηρίζουν είναι ο Τζον Άλαν Γκούντμαν, που στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει τον Κόχραν. «Έχουμε βαρεθεί να μας διοικούν οι ελίτ, το 1%», τονίζει, μην παραλείποντας να καταγγείλει το «σοσιαλιστικό» σύστημα υγείας του Ομπάμα.

«Οι πρόγονοί μας έφυγαν από την Αγγλία και έχασαν τη ζωή τους για να γλιτώσουν από την τυραννία», τονίζει από την πλευρά της η Σάντρα Ίνμαν, ταμίας του Tea Party στο Μισισίπι.

«Χάνουμε την ελευθερία μας επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπερβολικά μεγάλη».

Το Tea Party δεν διάκειται φιλικά προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει δαπανήσει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε διαφημιστικά σποτ υπέρ του Κόχραν. Ο τελευταίος πάντως δεν μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διεξήγαγε μια εμπνευσμένη εκστρατεία. Σε μια συγκέντρωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο χώρο στάθμευσης του διυλιστηρίου Ergon, αρκέστηκε να υποσχεθεί πως θα δουλέψει όσο πιο σκληρά μπορεί για να εξασφαλίσει ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για τους κατοίκους της πολιτείας.

Ενώ άλλοι Ρεπουμπλικανοί έχουν εξουδετερώσει τους αντιπάλους τους από το Tea Party κάνοντας στροφή προς τα δεξιά, ο Κόχραν έκανε το αντίθετο και ζήτησε από τους Δημοκρατικούς να τον ψηφίσουν.

Οι υποστηρικτές του ΜακΝτάνιελ ειρωνεύονται πάντως τον βετεράνο γερουσιαστή και τους ισχυρισμούς του ότι βοήθησε την πολιτεία. «Αν ο Κόχραν είναι τόσο επιτυχημένος, γιατί είμαστε τελευταίοι σε τόσες κοινωνικοικονομικές αξιολογήσεις;» αναρωτήθηκε ο Γκάβιν Λοτ, ένας συνταξιούχος καθηγητής βιολογίας. «Ακούω αυτό το επιχείρημα από τη δεκαετία του '60. Είναι καιρός να γίνει κάτι καινούργιο».

TAGS