Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε «να δημιουργηθεί άμεσα» στο Ιράκ μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να βρεθεί μια λύση «στη γρήγορη επιδείνωση» της κατάστασης της χώρας, ενώ ανακοίνωσε και την παροχή επιπλέον 5 εκατομμυρίων ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών μελών που συναντώνται στο Λουξεμβούργο επανέλαβαν ότι η ΕΕ «είναι δεσμευμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής».

Υποστηρίζοντας «τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν ότι «η αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας πρέπει να συνοδευτεί από μια βιώσιμη πολιτική αντίδραση από την πλευρά της ιρακινής κυβέρνησης».

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕ «ζητά άμεσα από όλους του πολιτικούς αξιωματούχους και τη δικαιοσύνη» του Ιράκ τον άμεσο σχηματισμό «μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αντιπροσωπευτική των επιθυμιών του ιρακινού λαού», διευκρίνισαν οι υπουργοί.

Η ΕΕ κάλεσε επίσης «όλες τις πλευρές στην περιοχή να συνεισφέρουν στις προσπάθειες που έχουν στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας του Ιράκ».

«Ελπίζω οι γείτονες του Ιράκ να συνειδητοποιήσουν ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιτότητα της χώρας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Εξάλλου η ΕΕ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αυξήσει κατά 5 εκατομμύρια ευρώ τη βοήθεια που παρέχει στο Ιράκ, ώστε να αντιμετωπιστεί «η ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα, όπου παρατηρείται «μαζικός εκτοπισμός πολιτών εξαιτίας των μαχών».