Μαχητικά αεροσκάφη της Κένυας πραγματοποίησαν επιδρομές σε δύο βάσεις που ισλαμιστών ανταρτών της αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία και σκότωσαν τουλάχιστον 80 μέλη της οργάνωσης αυτής, δήλωσαν τη Δευτέρα πηγές της Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

Από την πλευρά τους, αντάρτες της αλ Σεμπάμπ διέψευσαν τις πληροφορίες και υποστήριξαν ότι κανένα μέλος της οργάνωσης δεν σκοτώθηκε.

Η AMISOM, δυνάμεις της οποίας εξαπέλυσαν φέτος νέες επιθέσεις εναντίον της αλ Σεμπάμπ, ανακοίνωσε ότι τα κενυατικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τις επιδρομές στις επαρχίες Ανόλι και Κουντέι στην περιφέρεια Νότια Τζούμπα. Στην ανακοίνωση ωστόσο δεν διευκρινίζεται πότε έλαβαν χώρα οι επιδρομές αυτές.

«Οι αεροπορικές επιδρομές στην Ανόλι είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 μαχητές της αλ Σεμπάμπ, ενώ καταστράφηκαν 3 οχήματα και ένα τζιπ Land Cruiser, το οποίο ήταν φορτωμένο με πυρομαχικά», ανέφερε η ανακοίνωση AMISOM. Στο ίδιο κείμενο προστίθεται ότι τουλάχιστον 50 αντάρτες σκοτώθηκαν στην επιδρομή στην Κουντέι.

Διαψεύδοντας την ανακοίνωση αυτή, ένας εκπρόσωπος της αλ Σεμπάμπ, ο Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η οργάνωση δεν έχει καμιά βάση στις περιοχές όπου έγιναν οι επιδρομές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη. «Μόνο κτηνοτρόφοι βρίσκονταν σε αυτές τις περιοχές και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε ούτε κατσίκα, πόσω μάλλον κάποιος πολίτης», δήλωσε.

Στην AMISOM συμμετέχουν στρατεύματα από την Ουγκάντα, το Τζιμπουτί, την Αιθιοπία, το Μπουρούντι και τη Σιέρα Λεόνε. «Η AMISOM εξακολουθεί να ασκεί πίεση στην αλ Σεμπάμπ με στόχο την απελευθέρωση περισσότερών περιοχών στις επικείμενες επιχειρήσεις», ανέφερε η δύναμη στην ανακοίνωσή της.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι οι περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από την οργάνωση βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, με τις αποθήκες τροφίμων να έχουν αδειάσει και τους περισσότερους κάτοικους τους να τις έχουν εγκαταλείψει, αφήνοντας πίσω τους «πόλεις-φαντάσματα».

Κατά τους αξιωματούχους αυτούς η οργάνωση των ισλαμιστών μαχητών συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο πολλών περιοχών της χώρας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποστολή προμηθειών στις πόλεις.

Η αλ Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Μπεκετόνι της Κένυας, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 65 άνθρωποι. Ο πρόεδρος της χώρας Ουχούρου Κενυάτα όμως απέρριψε τη δήλωση αυτή της οργάνωσης, λέγοντας ότι τοπικοί πολιτικοί ευθύνονται για αυτή την επίθεση.

Σε ένα χωριστό περιστατικό, εκπρόσωπος της αλ Σεμπάμπ δήλωσε ότι η ομάδα πραγματοποίησε σήμερα το πρωί μια επίθεση εναντίον κενυατικών στρατευμάτων στα σύνορα Σομαλίας-Κένυας, βάζοντας φωτιά σε τέσσερα φορτηγά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όσοι επέβαιναν στα οχήματα αυτά. Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Κένυας αρνήθηκαν ότι υπήρξε οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό.

TAGS