Η εκεχειρία που κήρυξε στην Ουκρανία ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα πρέπει να παραταθεί και να καταλήξει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Επτά ημέρες προφανώς δεν είναι αρκετές», σχολίασε ο Πούτιν αναφερόμενος στο θέμα της εκεχειρίας την οποία πρότεινε το Κίεβο και αποδέχθηκαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν μετά την εκεχειρία δεν ακολουθήσει «η έναρξη διαπραγματεύσεων», «η ελάχιστη απόπειρα να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ανατολική Ουκρανία, τότε όλες αυτές οι προσπάθειες θα έχουν γίνει μάταια και δεν θα έχουν αποτέλεσμα», προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του για τη Βιέννη, ο Πούτιν ζήτησε από την άνω βουλή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να ανακαλέσει μια απόφασή της με την οποία τον εξουσιοδοτούσε να διατάξει επέμβαση στην Ουκρανία με χρήση στρατιωτικής ισχύος.

«Θέλω να δημιουργήσω τις συνθήκες μιας διαδικασίας για την ειρήνη», εξήγησε ο ρώσος πρόεδρος.

Εξάλλου ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα «θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία, καθώς και αυτούς, μεταξύ των Ουκρανών, που αισθάνονται ότι ανήκουν στον ρωσικό κόσμο με την ευρεία του έννοια».

«Δεν θα παρατηρούμε απλώς, θα αντιδράσουμε κιόλας», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος. «Ελπίζω να μην χρειαστεί γι' αυτό να προσφύγουμε στη στρατιωτική βία».