Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να τερματίσει τη διάρκειας μιας εβδομάδας εκεχειρία που κήρυξε μονομερώς χθες Δευτέρα μετά τον θάνατο εννέα ουκρανών στρατιωτών αφού το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατερρίφθη από αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος δεν αποκλείει να τερματίσει την εκεχειρία πριν την αναμενόμενη λήξη της διότι την παραβιάζουν συνεχώς οι αντάρτες που ελέγχονται από το εξωτερικό», αναφέρει μια ανακοίνωση του γραφείου του Ποροσένκο.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντμίρ Πούτιν να ζητήσει από την άνω βουλή της Ρωσίας να ανακαλέσει μια απόφασή της με την οποία τον εξουσιοδοτούσε να διατάξει επέμβαση στην Ουκρανία με χρήση στρατιωτικής ισχύος, η οποία είχε εγκριθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, Τζος Έρνεστ, δήλωσε εντούτοις ότι η Ουάσιγκτον, η οποία διατηρεί τις απειλές της για επιβολή επιπλέον κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, θα ήθελε να δει αποδείξεις για την αλλαγή συμπεριφοράς των Ρώσων απέναντι στους Ουκρανούς.

«Χαιρετίζουμε ειλικρινά κάθε ρωσική πρωτοβουλία προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία, κυρίως την απόφαση του προέδρου Πούτιν να ζητήσει από τη Δούμα να ανακαλέσει την απόφαση με το οποίο εξουσιοδοτούσε τις ρωσικές δυνάμεις να επέμβουν στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Έρνεστ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Χαιρετίζουμε επίσης τη συμφωνία των αυτονομιστών για μια κατάπαυση του πυρός και καλούμε να την τηρήσουν. Και στηρίζουμε επίσης σε κάθε σημείο όλες τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν για τη σημασία μιας τέτοιας συμφωνίας» προσέθεσε ο ίδιος.

«Τούτου λεχθέντος, αν τις επόμενες ημέρες τις δηλώσεις αυτές δεν τις ακολουθήσουν πράξεις, αυτό θα δημιουργήσει μια προβληματική κατάσταση», διευκρίνισε ο ίδιος.