Οι πρώτοι αμερικανοί σύμβουλοι που θα υποστηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ στη μάχη τους κατά των ισλαμιστών ανταρτών έχουν ήδη σταλεί στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε τις πρώτες ομάδες εκτίμησης», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενώ πρόσθεσε ότι σχεδόν 40 στρατιωτικοί από τους συνολικά 300 συμβούλους τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να στείλει στο Ιράκ «έχουν ήδη ξεκινήσει τη νέα τους αποστολή».

Οι 40 στρατιωτικοί αυτοί βρίσκονται στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Περίπου ακόμη 90 στρατιώτες της ομάδας Centcom, της διοίκησης που είναι αρμόδια για την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, έχουν επίσης ξεκινήσει την αποστολή τους, η οποία προβλέπει, σύμφωνα με τον Κίρμπι, τη δημιουργία ενός «κοινού κέντρου διοίκησης», το οποίο θα διαχειρίζονται σε συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις.

Εξάλλου περίπου 50 αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες στην ιρακινή πρωτεύουσα.

«Οι ομάδες αυτές θα εκτιμήσουν τη συνοχή και την κατάσταση ετοιμότητας των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ» και στη συνέχεια να μεταφέρουν τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους στη διοίκησή τους «σε 2 με 3 εβδομάδες από σήμερα», υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε ότι το ιρακινό κοινοβούλιο θα συγκληθεί την 1η Ιουλίου για να αρχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News πως ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι «λέει ότι παραμένει δεσμευμένος στη συνταγματική διαδικασία, θέλει να δει το κοινοβούλιο να συνέρχεται την 1η Ιουλίου και θα εργαστεί για να προσπαθήσει να συσταθεί μια κυβέρνηση ενότητας, μια κυβέρνηση που μπορεί να ενώσει τους Ιρακινούς».

Μέσα στις επόμενες επτά ημέρες η ιρακινή βουλή αναμένεται να συγκληθεί για να εκλέξει τον πρόεδρο του σώματος, τον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό.

«Εναπόκειται στους Ιρακινούς τις προσεχείς ημέρες να κάνουν αυτή την επιλογή, αλλά είναι μια κρίσιμης σημασίας επιλογή και ένα προαπαιτούμενο (...) για την επιτυχία στον αγώνα εναντίον του ΙΚΙΛ και για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Ιράκ», πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν ισάριθμοι έχουν τραυματιστεί στις μάχες και σε άλλες βιαιότητες στο Ιράκ μέσα στον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται ένας αριθμός προσώπων που έπεσαν θύματα συνοπτικών εκτελέσεων από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) αλλά και κρατούμενοι οι οποίοι έπεσαν νεκροί από μέλη των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων που υποχωρούσαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.