Ανακούφιση ήταν το συναίσθημα που επικράτησε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο ρεπουμπλικανικό κατεστημένο των ΗΠΑ μετά τη νίκη στις προκριματικές εκλογές για τη Γερουσία στο Μισισίπι (νότιες ΗΠΑ) ενός ρεπουμπλικανού γερουσιαστή έναντι ενός υποψηφίου του κινήματος Tea Party, σε μια αναμέτρηση που ήταν στήθος με στήθος και κράτησε σε αγωνία όλη την Ουάσινγκτον. 

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Θαντ Κόχραν, 76 ετών και στη Γερουσία από το 1978, κέρδισε, σύμφωνα με το CNN, με διαφορά στήθους το δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών του κόμματός του με αντίπαλο τον Κρις Μακντάνιελ, ένα 41χρονο τοπικό αιρετό αξιωματούχο ο οποίος είχε δεχθεί τη μαζική υποστήριξη πολλών οργανώσεων και στελεχών του Tea Party, του υπερσυντηρητικού κινήματος το οποίο αποτυγχάνει για άλλη μια φορά να νικήσει ένα μέλος του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου. 

Ο Θαντ Κόχραν αντιπροσωπεύει για τους οπαδούς του Tea Party το παραδοσιακό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο είναι περισσότερο ικανό να διαπραγματεύεται ομοσπονδιακές πιστώσεις για την Πολιτεία τους παρά να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και το ρόλο του ομοσπονδιακού κράτους, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα του κινήματος. 

Πολλές προσωπικότητες της χριστιανικής δεξιάς και του Tea Party, ιδιαίτερα η υποψήφια για την αντιπροεδρία το 2008 Σάρα Πέιλιν, καθώς και οι συντηρητικοί παρουσιαστές Μαρκ Λέβιν και Λόρα Ίνγκραμ, τους οποίους εκατομμύρια Αμερικανοί ακούν καθημερινά στο ραδιόφωνο, είχαν επιλέξει να στηρίξουν τον Κρις Μακντάνιελ. 

Η εκλογή αυτή είναι ενδεικτική του πολέμου στον οποίο επιδίδονται από το 2010 οι παραδοσιακοι ρεπουμπλικανοί και η δεξιά πτέρυγά τους και ο οποίος επικεντρώνεται στη δημοσιονομική ορθοδοξία και σε μια αυστηρή ερμηνεία του Συντάγματος με στόχο να περιορισθούν οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 

Από την αρχή της φετινής σεζόν των προκριματικών εκλογών, οι περισσότεροι απερχόμενοι ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει τους υποψηφίους του Tea Party, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του δεύτερου στην ιεραρχία της Βουλής, του Έρικ Κάντορ, ο οποίος ηττήθηκε προς γενική κατάπληξη στις 10 Ιουνίου. 

Οι βουλευτικές εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας θα διεξαχθούν στις 4 Νοεμβρίου. Θα ανανεωθούν το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων (διετείς θητείες) και 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (εξαετείς θητείες). Οι ρεπουμπλικανοί ελπίζουν να κερδίσουν τη Γερουσία, στην οποία σήμερα κυριαρχούν οι δημοκρατικοί σύμμαχοι του Μπαράκ Ομπάμα. 

Στην Οκλαχόμα, ο συντηρητικός Τζέιμς Λάκφορντ κέρδισε χθες, Τρίτη, την προκριματική εκλογή για τη Γερουσία μεταξύ πολλών υποψηφίων, ο ένας από τους οποίους στηριζόταν ενεργά από στελέχη του Tea Party.