Η ρωσική Άνω Βουλή ψήφισε σήμερα υπέρ της ανάκλησης του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία που είχε εκχωρήσει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο.

Δικαιολογώντας την απόφαση, που προήλθε ύστερα από αίτημα του ίδιου του Πούτιν, βουλευτής δήλωσε ότι θα πρέπει να ερμηνευτεί ως κίνηση καλής θελήσεως που έχει στόχο να διευκολυνθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να του επανεκχωρήσει αυτό το δικαίωμα. Η απόφαση υπερψηφίστηκε από 153 βουλευτές και μόνο ένας την καταψήφισε.

Ο Πούτιν υπέβαλε το αίτημα αυτό χθες με επιστολή του η οποία εστάλη στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πριν από την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία. 

Η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εξουσιοδοτήσει για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία είχε ληφθεί με την επίκληση της ανάγκης να προστατευτούν οι Ρώσοι που ζουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, συνέβαλε τον Μάρτιο στην κλιμάκωση των εντάσεων, καθώς η Μόσχα μετακίνησε αμέσως μετά δεκάδες χιλιάδες άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.