Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι «δεν βλέπει καμία αλλαγή» στην στάση της Ρωσίας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι εξαιτίας αυτού η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα διατηρήσει την αναστολή της συνεργασίας της με τη Μόσχα.

«Δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας», δήλωσε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Εξαιτίας αυτού «διατηρούμε την αναστολή της πρακτικής μας συνεργασίας με τη Ρωσία», η οποία αποφασίστηκε τον Απρίλιο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, «αφήνοντας παράλληλα ανοικτούς τους διαύλους του διπλωματικού διαλόγου».

«Δεν μπορούμε να έχουμε κανονικές σχέσεις», διότι «η Ρωσία παραβιάζει τους κανονισμούς» και «πλήττει την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε ο Ράσμουσεν.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ ζητεί από τη Ρωσία «να κάνει τέσσερα πράγματα»: να λάβει «αποτελεσματικά και πραγματικά μέτρα» ώστε να πάψει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, «να δημιουργήσει τις συνθήκες» ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο, «να σταματήσει να υποστηρίζει τις ένοπλες ομάδες των αυτονομιστών» και «να τερματίσει το πέρασμα όπλων και μαχητών» από τα σύνορά της.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντώνται στις Βρυξέλλες ενέκριναν μια σειρά μέτρων που έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου διάθεσης χορηγήσεων. Σε αυτό θα συνεισφέρει κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ χωριστά και οι χορηγίες ενδέχεται να φτάσουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχο.