Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι –η χώρα του οποίου πρόκειται να αναλάβει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο– σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος απόψε.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξετάζουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της επέμβασής της στην Ουκρανία.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει «κατά νου» να μην βλάψει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αμερικανικών επιχειρήσεων καθώς μελετά τις ενδεχόμενες νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Έρνεστ επισήμανε πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να θεωρεί πως οι όποιες κυρώσεις θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα εάν επιβληθούν και εφαρμοστούν από κοινού με την ΕΕ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις αν είναι απαραίτητο, επέμεινε ο Έρνεστ επαναλαμβάνοντας μια θέση που ή Ουάσινγκτον έχει επαναλάβει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.