Στεναγμό ανακούφισης έβγαλαν οι Ιάπωνες, αφού απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για τσουνάμι και η αρχές της χώρας ήραν την κατάσταση επιφυλακής. Στα 7,1 ριχτερ το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο. Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η δόνηση στην πρωτεύουσα Τόκιο.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, ο σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 66 χιλιομέτρων από την πόλη Σεντάι και 116 χιλιομέτρων από την Φουκουσίμα σε εστιακό βάθος που εκτιμάται στα 49 χιλιόμετρα.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, τεχνικοί αφού επιθεώρησαν τους 6 αντιδραστήρες του σταθμού, διαβεβαίωνουν ότι δεν διαπίστωσαν περαιτέρω ζημιές στις ήδη πληγείσες εγκαταστάσεις. Μετά από νέες μετρήσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή της Φουκουσίμα δεν έχουν υποστεί μεταβολές.

Στην επαρχία Μιγιάγκι όπου λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός της Onagawa οι αστυνομικές αρχές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε υποδομές.

Το κρατικό κανάλι μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές σε κτίρια και υποδομές. Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 25,6 χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της πόλης Χονσού. Πριν από τον σεισμό των 7,1 ριχτερ είχαν προηγηθεί δύο δονήσεις 4,6 και 4,7 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο.