Το ενδεχόμενο άφιξης στη Σερβία στις 28 Ιουνίου, ημέρα του Αγίου Βίτου (μεγάλη θρησκευτική γιορτή για τους Σέρβους), του Βόισλαβ Σέσελι, αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), κρατούμενου στις φυλακές Σεβενίγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία από το 2003, προβάλλουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας επιβεβαίωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ζήτησε εγγυήσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Βόισλαβ Σέσελι.

Το αίτημα από το ICTY έφθασε, την Τετάρτη και μέχρι στιγμής η επιστολή δεν σχολιάστηκε από κρατικούς αξιωματούχους τη Σερβίας.

Η εκπρόσωπος του ICTY, Μαγκνταλένα Σπαλίνσκα δήλωσε νωρίτερα ότι οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σερβίας έχουν μία εβδομάδα προθεσμία από την παραλαβή του αιτήματος για να αποφανθούν για την προσωρινή αποφυλάκιση του Βόισλαβ Σέσελι.

Το ICTY εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής απελευθέρωσης του κατηγορούμενου, επειδή ορίστηκε νέος δικαστής στη δίκη του και χρειάζεται χρόνο για να ενημερωθεί για την υπόθεση.

Η εκπρόσωπος του διεθνούς δικαστηρίου ανέφερε ότι ζητείται από τη Σερβία να απαντήσει αν μπορεί ή όχι να εγγυηθεί ότι ο Σέσελι θα παραμείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό και δεν θα έχει επικοινωνία με θύματα ή μάρτυρες και ότι δεν θα τους επηρεάσει.

Επιπλέον η κυβέρνηση της Σερβίας καλείται να εγγυηθεί την ασφάλεια του κατηγορουμένου κατά την παραμονή του στη χώρα, την κατάσχεση του διαβατηρίου του και να φροντίσει ώστε κατά τις επισκέψεις του σε γιατρούς ο Βόισλαβ Σέσελι να συνοδεύεται από αστυνομικούς.

Δικαστές του ICTY, σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου, αναμένουν να είναι σε συνεχή επαφή με το Βελιγράδι για το θέμα και ζητούν να συντάσσεται αναφορά κάθε 14 μέρες ή αμέσως μόλις ο κατηγορούμενος παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του.

Από τη σερβική κυβέρνηση ζητείται επίσης να καθορίσει εκπρόσωπο, ο οποίος θα συνοδεύει τον Βόισλαβ Σέσελι στη Χάγη και θα τον οδηγήσει στη φυλακή όταν έρθει η ώρα.

Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ενημέρωσε νωρίτερα το ICTY, ότι αν αποφασιστεί η αποφυλάκισή του, δεν θα αποδεχθεί κανένα περιορισμό, εκτός από την παραμονή του στη σερβική επικράτεια.

Ο αρχηγός του SRS κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δολοφονίες, διωγμούς με φυλετική, θρησκευτική ή πολιτική βάση και επίθεση σε αμάχους στην Κροατία και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και παραδόθηκε οικειοθελώς στο ICTY, τον Φεβρουάριο του 2003.

Ο πρόεδρος του σερβικού εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με το ICTY, Ρασίμ Λιάγιτς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι, όταν θα φθάσει το αίτημα στο Βελιγράδι, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία που ισχύει για όλους τους κατηγορούμενους.

Ο κ. Λιάγιτς είπε ότι η σερβική κυβέρνηση έδωσε μέχρι τώρα εγγυήσεις για όλους τους κατηγορούμενους από το ICTY, όταν χρειάστηκε.

Ωστόσο τόνισε ότι πρώτη φορά συμβαίνει ένας κατηγορούμενος να ανακοινώνει ότι δεν θα σεβαστεί τους όρους που θέτει το ICTY και από την άλλη «να ζητά από εμάς να τηρήσουμε το Σύνταγμα και να δώσουμε εγγυήσεις».

Ο κατηγορούμενος πριν από μερικές μέρες ενημέρωσε δικαστές του ICTY, ότι αν επιστρέψει στη Σερβία δεν θα παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα, δεν θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι επιτήρησης ή άλλο αντικείμενο που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τόνισε ακόμη ότι θα συμμετάσχει στην πολιτική ζωή της Σερβίας, ότι θα παίρνει μέρος σε συγκεντρώσεις, θα δίνει συνεντεύξεις και θα εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές «για να ασκεί δημόσια κριτική στο ICTY ως παράνομο διεθνές δικαστήριο».

Ο Βόισλαβ Σέσελι αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. Η δίκη του άρχισε το 2007 και η ανακοίνωση της ετυμηγορίας αναμενόταν στις 30 Οκτωβρίου του 2013.

Ωστόσο ο κατηγορούμενος, ο οποίος υπερασπίστηκε ο ίδιος τον εαυτό του, ζήτησε να εξαιρεθεί δικαστής λόγω αμφιβολιών για την αμεροληψία του. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα και όρισε νέο δικαστή.

Ο Βόισλαβ Σέσελι έχει επίσης ζητήσει να αποφυλακιστεί ή να αρχίσει ξανά η δίκη από την αρχή, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν είναι δίκαιο να λάβει απόφαση ένας δικαστής που δεν την έχει παρακολουθήσει από την αρχή.

Ο κατηγορούμενος έχει επίσης δικαστεί σε 15, 18 και 24 μήνες φυλάκιση για ασέβεια προς το δικαστήριο.