H προσφυγή από τις ΗΠA στα πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά των εξτρεμιστών έχει δημιουργήσει ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» το οποίο είναι πιθανόν να μιμηθούν άλλες χώρες προκαλώντας συρράξεις, δηλώνουν πρώην αμερικανικοί αξιωματούχοι σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Τα αεροσκάφη αυτά, ο χειρισμός των οποίων γίνεται από απόσταση, συνιστούν ένα χρήσιμο εργαλείο και «ήρθαν για να μείνουν», παραδέχονται οι συντάκτες της έκθεσης. Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να άρει το πέπλο μυστικότητας που περιβάλλει τις αεροπορικές αυτές επιδρομές, να σκληρύνει τους κανόνες προσφυγής σε αυτές και της επαλήθευσης της χρησιμότητάς τους, αναφέρεται στην έκθεση του Κέντρου Stimson της Ουάσινγκτον.

«H αυξημένη χρήση των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κινδυνεύει να μας οδηγήσει προς μια ολισθηρή κατωφέρεια που καταλήγει σε αλυσιδωτές ή κλιμακούμενες συρράξεις πολέμους», επιμένουν οι συντάκτες, μεταξύ τους πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου και της CIA, ο απόστρατος στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και η Ρόζα Μπρουκς, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν και συνεργάτις του New America Foundation.

Οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών εκτός του παραδοσιακού πεδίου της μάχης «κινδυνεύουν να υιοθετηθούν από άλλες χώρες» και να τροφοδοτήσουν την αστάθεια σε πολλές περιοχές, προειδοποιούν.

Οι συντάκτες της έκθεσης βλέπουν σε αυτό «ένα επικίνδυνο προηγούμενο», κυρίως επειδή ορισμένες από τις χώρες αυτές που δεν κατονομάζονται, «δεν θα είναι κατά τα φαινόμενα το ίδιο σχολαστικές» με τις ΗΠΑ στις διαδικασίες που διέπουν τις επιδρομές αυτές.

Στα μάτια του κόσμου, η Ουάσιγκτον έχει οικειοποιηθεί το δικαίωμα να σκοτώνει οποιονδήποτε θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα ή σε οργανώσεις πιστές σε αυτήν «σε οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, βάσει κριτηρίων και στοιχείων που παραμένουν μυστικά», τονίζουν.

Ο μυστικός αυτός χαρακτήρας των επιθέσεων εμποδίζει το Κονγκρέσο να εκτελεί την ελεγκτική αποστολή του και πιθανόν απειλεί τις αρχές που αποτελούν τη βάση του διεθνούς δικαίου.

Τον Μάιο, ο αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί να άρει μέρος του πέπλου μυστικότητας για τις επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θα πρέπει «να δημιουργεί περισσότερους εχθρούς από αυτούς που εξουδετερώνονται στο πεδίο της μάχης».

Ωστόσο, αν ο αριθμός των αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη και το Πακιστάν έχει μειωθεί από το 2010, η μυστικότητα που τις περιβάλλει παραμένει σχεδόν η ίδια μέχρι σήμερα, προκαλώντας επικρίσεις κατά του Μπαράκ Ομπάμα, που κατηγορείται ότι δεν τηρεί το λόγο του.

Η έκθεση καλεί την κυβέρνηση Ομπάμα να υιοθετήσει μια πιο διαφανή θέση αναγνωρίζοντας τις επιδρομές μετά την πραγματοποίησή τους. Σε αυτό το στάδιο, αμερικανοί αξιωματούχοι μόλις που παραδέχονται την ύπαρξη τέτοιου είδους επιδρομών και δεν αποκαλύπτουν ποιος είναι ο στόχος ούτε αν άμαχοι έπεσαν θύματα της επίθεσης.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η στρατηγική των ΗΠΑ για την εξουδετέρωση της Αλ Κάιντα, μείωσε την άνοδο του σουνιτικού ισλαμικού εξτρεμισμού, αποθάρρυνε την εδραίωση σιιτικών ισλαμικών εξτρεμιστικών ομάδων ή προήγαγε μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ», καταλήγει η έκθεση.